Gastronomija

Neobična kuhinja – kobe govedina

Neobična kuhinja – kobe govedina
Podeli dalje

Znate li šta je kobe govedina i zbog čega je tako skupocena i posebna?

 

Titula najskuplje i najukusnije govedine na svetu pripada japanskoj vrsti Wagyu goveda, čija cena po kilogramu ide i do 500$! Zbog čega je tako skupa i šta je čini najukusnijom na svetu, po rečima svih srećnika koji su je probali, saznaćete u nastavku teksta.
Ova specijalna goveda uzgajaju se na vrlo poseban način u tek nešto više od dvestotinak farmi u Japanu, u regionu Hyōgo, čije je glavno mesto Kobe – otud i naziv ovoj vrsti goveda. Svaka farma broji između 5 i 15 goveda, kojima je sve podređeno. Dobijaju specijalnu hranu, imaju svakodnevne masaže – čak i sa čuvenim japanskim pićem sakeom i svaki dan se poje sa po 6 flaša piva! Kombinacija ovih tetošenja čini da je kobe govedina fantastičnog ukusa i mekoće, uz savršenu prošaranost minimalnog postotka poluzasićenih masti – čime ova govedina ima onaj specifičan mermerni izgled.

Poluzasićene masti kobe govedine zdravije su od uobičajenih masti koje se nalaze u mesu i kao takve, ako se konzumiraju umereno, mogu dovesti do snižavanja holesterola i smanjenja rizika od srčanih oboljenja.

Razlog za pojenje pivom je taj što se na taj način govedima podstiče apetit, naročito u letnjem periodu, kada su velike vrućine koje stoci generalno umanjuju želju za jelom. Što se tiče korišćenja sakea, veruje se da masaža ovim pirinčanim vinom omekšava kožu i samo meso životinje, čineći ga kvalitetnijim i ukusnijim.

 

Priprema ovog jedinstvenog mesa nije kao kod uobičajenih odrezaka – kako se ne bi izgubilo na kvalitetu i savršenstvu ukusa. Japanci ga obično spremaju tako što ga seku na vrlo tanke šnite i često ostave u marinadi od soja sosa, dashi supe i mladog luka. Na taj način, osigravate da je meso dovoljno sočno i gipko. Nakon marinade, odrezci se prže u gvozdenom tiganju na vrelom ulju vrlo kratko, kako bi unutrašnjost mesa ostala sočna, a spoljne ivice hrskave.

 

Pored odrezaka, kobe govedina se može jesti i sirova, u vidu debljih odrezaka ili šnicli i pečena na grilu, uvijena u slaninu i poprskana maslinovim uljem i morskom solju pa srednje pečena na grilu ili u tiganju ili kako vam volja…ako imate i želite da odvojite i do petstotina dolara za kilogram ovog mesa, svejedno je kako ćete ga pripremiti; svakako ćete se osećati posebno i ekskluzivno konzumirajući ga.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook