Kuhinja

Peceni beli luk

Peceni beli luk
Podeli dalje

peceni beli lukPečeni beli luk je jedna od onih namirnica koje su oduvek bile prisutne u vreme jeseni i zime u našoj kući. Navika preuzeta od bake, a ona od svoje bake, prenošena s kolena na koleno. Štiti od prehlada i gripova a vrlo je koristan u pripremi jela. Još samo da naučite kako da ga pripremite!

Pečeni beli luk je jedna od onih namirnica koje su oduvek bile prisutne u vreme jeseni i zime u našoj kući. Navika preuzeta od bake, a ona od svoje bake, prenošena s kolena na koleno. Štiti od prehlada i gripova a vrlo je koristan u pripremi jela. Još samo da naučite kako da ga pripremite!

pečeni beli lukPečeni beli luk je vrlo jednostavan za spremanje; sve što treba da uradite jeste da ga zasečete pri vrhu, kako biste ga otvorili i omogućili začinima i toplom vazduhu da ga lepo ispeku. Pripremite aluminijumsku foliju koju ste oblikovali u vidu činije i unutra poređajte beli luk (neoljušten, samo skinutog vrha), prelijte ga maslinovim ili običnim uljem – kako ko voli, posolite i začinite i dobro uvijte, da onemogućite pristup vazduhu. Zagrejte rernu a 200 stepeni i položite zamotuljak unutra; nakon nekih pola sata smanjite na 175 stepeni i pecite još pola sata. Luk je gotov kada se ljuska odvoji od njega; ako je potrebno, zamotajte ga dobro i vratite još nekoliko minuta u rernu.

Ovako spremljen luk možete poslužiti uz pečenje, ili ga izgnječiti i pomešati sa još malo ulja kako biste napravili smesu za mazanje ili sos, umešati u testo za hleb…kako vam već padne na pamet. Ako vam preostane nakon jela, možete ga čuvati do nedelju dana u frižideru, tako što ćete ga smestiti u posudu sa poklopcem i preliti uljem.

Uživajte u sočnim mirisima jeseni i prijatno!

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook