Objekti pažnje

Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih
Podeli dalje

Iako nije jedan od „naših“ praznika i, po pravoslavnom kalendaru, 14.02. je dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, vinara i bolesnih, Dan zaljubljenih se ipak uvrstio u tradiciju obeležavanja na ovim prostorima.

 

 

 

 

Iako nije jedan od „naših“ praznika i, po pravoslavnom kalendaru, 14.02. je dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, vinara i bolesnih, Dan zaljubljenih se ipak uvrstio u tradiciju obeležavanja na ovim prostorima. Širom sveta, pa i naše zemlje, 14. februara se kupuje i razmenjuje cveće, čokolada, pišu se ljubavne poruke i pesme, daju romantični pokloni; šalju se čestitke – pisane ili elektronske; obeležava se praznik ljubavi. Ali, ko je bio Sveti Valentin ?

Priča kaže da je Valentin bio sveštenik u Rimu u III veku, za vreme vladavine cara Klaudijusa. Zatočen je zbog kršenja carskog zakona po kojem vojnici nisu smeli da se žene jer su, kao samci, pokazivali bolje borbene sposobnosti. Otkriven je kako tajno sprovodi službe venčanja i osuđen na smrt. Priča dalje kaže kako se u zatočeništvu zbližio sa čuvarevom ćerkom kojoj je, na dan pogubljenja 14.02., ostavio poruku zahvalnosti, uz potpis „Tvoj Valentin“ – koji se do danas održao u narodu.

Američka Asocijacija Čestitki objavila je istraživanje u kojem navodi da se na ovaj dan pošalje oko milijardu čestitki širom sveta, stavljajući ovaj praznik na drugo mesto, iza Božića. Od toga, oko 85% kupaca su žene. Muškarci su ti koji obično kupuju cveće, nakit, izvode na večere.

U narodu su ostala upamćenja i neka verovanja, vezana za ovaj datum:
– muškarac i nevenčana žena koji se na ovaj dan ugledaju, venčaće se
– ako žena primi poklon u vidu garderobe i prihvati ga, udaće se za njega
– ako na ovaj dan devojci preko glave preleti drozd, značilo je da će se udati za mornara
– ako preleti vrabac, udaće se siromašno, ali će biti srećna
– ako preleti češljugar – poznatiji kao divlji kanarinac, udaće se za bogataša.

Bilo kako bilo, ljubav ima svoj dan obeležavanja. Bilo da pripadate grupi koja ovaj dan iščekuje ili onoj koja za isti ne mari, nije teško biti fin i svoje drago biće prijatno iznenadite i obradujete.  Ovo je  upućeno pre dragim nam muškarcima – mi, žene već imamo plan, zar ne ?

Da li ćete i kako Vi obeležiti ovaj dan – pišite nam, komentarišite – želimo da znamo.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook