Objekti pažnje

Online zabavljanje za i protiv

Online zabavljanje za i protiv
Podeli dalje

online zabavljanje za i protivKako je sve veća ekspanzija internet i sve smo više online – bilo zbog posla ili zabave, nije ni čudo što je online zabavljanje postalo prilično uobičajeno poslednjih godina. Ipak, kao i u zastarelom “lice u lice” zabavljanju, tako i ovde postoje opcije za i protiv.

 

Kako je sve veća ekspanzija internet i sve smo više online – bilo zbog posla ili zabave, nije ni čudo što je online zabavljanje postalo prilično uobičajeno poslednjih godina. Ipak, kao i u zastarelom “lice u lice” zabavljanju, tako i ovde postoje opcije za i protiv. 

ljubav preko netaJedna od prvih prednosti online zabavljanja je što imate veću mogućnost odabira potencijalnog partnera, u odnosu na uobičajene načine upoznavanja – na žurci, u klubu ili diskoteci. Druga je što više ne morate mrdnuti iz udobnosti svoje sobe, trošiti vreme na spremanje, šminkanje, odlučivanje šta obući i slično. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, forumi  i sijaset drugih društvenih mreža prava su oaza za upoznavanje najrazličitijih ljudi.

Pored toga, online svet nam omogućava da ljude podrobnije upoznamo pre nego ih vidimo licem u lice – istražujući njihove profile, čitajući tvitove, upoznajući ih kroz fotografije koje postavljaju, koje linkove dele i slično. Ovo naročito pogoduje stidljivim i povučenim osobama, jer je lakše ostvariti kontakt. Na ovaj način, radite na sebi i povećavate samouverenost, što će vam samo koristiti kasnije, u stvarnom svetu. A ako vam se ne sviđa ono što otkrijete, uvek je moguće bezbedno prekinuti komunikaciju i nastaviti dalje svojim putem, bez da ste se upoznali i otkrili svoju lokaciju i ostale lične podatke, a koji mogu dovesti do bespotrebnog uznemiravanja. Osim toga, lakše je i prekinuti kontakte online, nego lično; papir ili – u ovom slučaju – internet trpi sve.

Tu je, naravno, i onaj finansijski aspekt. Online zabavljanje vam – pored vremena – štedi i novac jer, ne trošite novce na gorivo ili taksi do mesta sastanka, pa je tu plaćanje računa, prethodna kupovina garderobe ili neke sitnice kojima smo naročito mi žene sklone i slično.

online zabavljanjeSa druge strane,  čak i sve te fotografije i profili mogu da slažu – nije retkost da se koriste tuđe fotografije ili se obrade sopstvene do granice neprepoznatljivosti. Tu su i ciljano pravljeni profili koji služe samo za “osvajanje” i obmanjivanje naivnih ljudi; osim toga, i online ljudi žele da se prikažu u najboljem svetlu, kao i u realnom svetu.

Takođe, baš taj izostanak ličnosti pred nama može dovesti do obmane, naročito ako ste skloni idealizovanju. Dvodimenzionalna komunikacija lišava nas onih neverbalnih signala i govora tela, koji često govore mnogo više od samih reči. Komunikacija putem računara i interneta često ume i da prevari, pisana reč ponese i zavede..kad ne postoji lični kontakt, lakše je fokusirati se na ono što se izgovara odnosno piše, naročito za nekog ko je zlonameran. Ovo je, naravno, malo teže izvesti kada su u pitanju video pozivi, ali toje na samom začetku uspostavljanja odnosa retkost.

U svakom slučaju i umesto zaključka, internet je mesto kao i svako drugo, sa svim prednostima i manama, olakšicama i opasnostima za upoznavanje i zabavljanje. Od nas samih zavisi kako ćemo se postaviti i prema drugoj strani odnositi, koliko ćemo sebe i ličnih podataka otkriti, ali nije ni nepreporučljivo ni neobično započinjati veze na ovaj način – dokle god znamo kako i šta radimo. A u vreme zimskih kijameta, svakako je dobrodošlo 🙂

Kakav je vaš stav po pitanju zabavljanja online i imate li iskustva u tome?

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook