Некатегоризовано

Kopenhagen


Fantastični svet za decu i odrasle

TivoliA kada izađete na površinu, sačekaće vas još jedna dečja fantazija – Tivoli. Ovaj širom sveta čuveni zabavni park otvoren je još 1843. godine. Kako bi dobio dozvolu za izgradnju, arhitekta Karstensen je rekao kralju Kristijanu VIII da ljudi manje misle na politiku kada se zabavljaju. Drugim rečima, hleba i igara. Kralj očigledno nije imao ništa protiv ovakvog koncepta. Danas Tivoli ne služi samo kao zabavni park, već nudi i čitav niz drugih aktivnosti. Ovde se organizuju koncerti, postoji teatar pantomime, a tokom leta i trajanja poznatog Jazz festivala, Tivoli je jedna od mnogih lokacija na kojima džez muzičari nastupaju.


U nizu muzeja, čije kolekcije idu od starih civilizacija do aktuelnih umetnosti, možda treba istaći onaj koji promoviše i radi za simbole modernosti skandinavskih zemalja – Danski muzej umetnosti i dizajna.
Nudeći mali istorijski pregled industrijskog dizajna, ovaj prostor prezentuje najnovije tekovine modernog dizajna. Karakteristično za ovaj muzej jeste to što se akcenat ne stavlja samo na estetiku i funkcionalnost, već i na prirodu i održivi razvoj.

Slobodni grad

Ali nije Kopenhagen samo jedna velika bajkovita naseobina. Jedan od zaštitnih znakova Kopenhagena jeste Kristijanija. Ovaj deo grada je osim po prilično slobodnoj trgovini narkotika, poznat i po specifičnom obliku upravljanja. Naime, poznatiji kao Slobodni grad Kristijanija, ovaj deo grada je od 1989. godine upravna jedinica nad kojom Kopenhagen pravno nema nikakvu kontrolu. U pitanju je stara vojna baza, koju su skvoteri naselili 1971. godine i od tada je faktički van kontrole. Ono što zvanične vlasti prepoznaju kao veliku komunu, 850 stanovnika Kristijanije doživljava sopstvenom teritorijom, što im je i priznato zakonom iz 1989. kada je Kopenhagen odustao od nadležnosti i preneo svu odgovornost na državu. Skandinavski Bronks je u međuvremenu prerastao u mali otvoreni muzej ulične umetnosti, kao i aktivistički centar LGBT populacije. Mnogobrojni zidni murali mogu se videti po zidovima ove četvrti,  a ono po čemu je takođe poznata jesu ručno pravljeni bicikli, osnivača poznatih bicikala Christiania i Pedersen.

Idealno mesto za život

Kopenhagen trgUlice grada koji je pre dve godine časopis „Monocle“ proglasio za najpoželjniji grad za život na planeti, prepune su prolaznika tokom čitavog dana. Ako imamo u vidu urbane pejzaže koje ovaj grad nudi gotovo na svakom koraku, taj podatak ne iznenađuje. Kanali koji presecaju grad, sjajna mešavina moderne i klasične arhitekture, niz skulptura i zelene oaze širom grada čine odličan miks koji zadovoljava potrebe i najizbirljivijih. U njemu možete zadovoljiti potrebe za prirodom, jednako koliko za tekovinama urbane sredine. Barovi i restorani su na svakom koraku i svaki od njih uređen je sa posebnom pažnjom, a posebno se vodilo računa o atmosferi koju će pružiti posetiocima. Takođe, ni noćni život ne zaostaje mnogo. Sve u svemu, mogućnosti za obilaske turističkih atrakcija, otkrivanje tajni ovog neverovatnog grada, šoping ili jednostavno relaksaciju ima na svakom koraku jer grad budućnosti zna kako da zadovolji svoje građane i goste.

 

Izvor: City Magazine

 

 

Fb komentari

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook