Некатегоризовано

Tihi odlazak Virginie Woolf

Tihi odlazak Virginie Woolf
Podeli dalje

oprostajno pismo virginie woolfNa današnji dan, daleke 1941. godine, poznati engleski pisac i esejista Virginia Woolf oduzela je sebi život, utopivši se u reci Ouse. Za sobom je ostavila i potresno pismo svom suprugu, koje vam ovom prilikom prenosim.

Na današnji dan, daleke 1941. godine, poznati engleski pisac i esejista Virginia Woolf oduzela je sebi život, utopivši se u reci Ouse. Za sobom je ostavila i potresno pismo svom suprugu, koje vam ovom prilikom prenosim.
 
Utorak

Najdraži,
Sa sigurnošću osećam da ponovo počinjem da ludim. Osećam da više ne možemo da prolazimo ponovo kroz jedno od onih užasnih vremena. i ovaj put, neću se oporaviti. Počinjem da čujem glasove i ne mogu se koncentrisati.Zato radim ono što mislim da je najbolje da se uradi. Ti si mi pružio najveću moguću sreću. Bio si u svakom pogledu sve što je iko mogao da bude. Mislim da nije moglo biti dvoje srećnijih ljudi, dok ova grozna bolest nije došla. Ne mogu više da se borim. Znam da ti kvarim život, da bez mene možeš da funkcionišeš. i hoćeš, ja to znam. Vidiš, ja ni ovo ne mogu da pišem pravilno. Ne mogu da čitam. Ono što želim da kažem je da dugujem svu sreću svog života tebi. Bio si u potpunosti strpljiv sa mnom i neverovatno dobar. Želim da kažem da – svi to znaju. Ako je iko mogao da me spasi, bio si to ti. Sve je otišlo iz mene, osim sigurnosti u tvoju dobrotu. Ne mogu više da ti kvarim život.
Ne verujem da je moglo biti dvoje srećnijih ljudi od nas dvoje.

V.
Virginia Woolf patila je od teškog oblika depresije i svoj život je okončala u jutro 28. marta, obukavši kaput čije je džepove napunila kamenjem i utopivši se u reci Ouse, u severnom Jorkširu. Imala je 59 godina.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment