Deca

Da li su svi muškarci pedofili?

Da li su svi muškarci pedofili?
Podeli dalje

Nazvan najkontroverznijim filmom ikad snimljenim, „Are All Men Pedophiles“ je dokumentarac koji se bavi stigmom da su svi muškarci danas potencijalni pedofili.

Istorija nas uči da je lov na veštice u prošlosti bio povezan sa ženama, dok je danas situacija obrnuta – muškarci su na tapetu. Svedoci smo da su sve češće veze između starijih muškaraca i mlađih žena – da li je to samo pogrešno ili je pedofilija i gde je granica? Ovaj dokumentarni film se bavi definicijom pedofila, zakonskim ograničenjima i dozvoljenom granicom za stupanje u seksualne odnose, tradicijom u različitim kulturama. Škakljivo, provokativno, za neke neumesno, a ipak navodi na ozbiljno razmišljanje.

Često smo svedoci da za muškarca koji je u vezi sa znatno mlađom ženom/devojkom čujemo ili kažemo da je „pedofil“, osuđujemo ga a da zapravo i ne znamo za pravo značenje te reči. Pedofilija je devijantna seksualna sklonost prema predpubertetskoj deci istog ili suprotnog pola  i podjednako se odnosi na oba pola, ne isključivo na muškarce.

Zakonska granica za stupanje u seksualne odnose u Srbiji je 14 godina!, u nekim delovima sveta, dozvoljeno je imati seksualne odnose i sa 9 godina! Novinarka Nataša Miljković se, pre nekoliko godina, bavila ovom tematikom u emisiji Ključ i ostao je pisan trag na forumu, gde se možete detaljnije upoznati sa viđenjem pedofilije i našom zakonskom regulativom. Dalje, kroz istoriju učimo da su devojčice u proseku rađale prvo dete u 13 godini, dok u judaizmu i danas dečaci postaju muškarci sa 13 (Bar micva), a devojčice žene sa 12 godina (Bat micva) – uzrast kada stiču  versko punoletstvo, ali stiču i prava i obaveze koje pripadaju odraslima. I sam pastor Gerald J. Krol, jedan od ispitanika je u filmu naveo primer da je devica Marija rodila Isusa između 12 i 15 godine.

da_li_su_svi_muskarci_pedofili_v

Modna industrija popularizuje mladost, prosečna manekenka ima 16 godina, a česti su slučajevi i dece manekena koja se oblače i šminkaju da izgledaju starije; tu je i roman Lolita. Da li je u pitanju oblik modernog seksizma, još jedna od stigmi ili nešto treće? Da li su zaista svi muškarci potencijalni pedofili ili suviše olako koristimo taj termin?

Na sajtu Najbolja mama na svetu pronašla sam odličan članak o pedofiliji i zaštiti dece, a više se o samom dokumentarcu  informišite na oficijalnoj stranici, gde možete i poručiti svoj primerak, iako se on može pronaći na internetu.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook