Deca

Nega dece zimi

Nega dece zimi
Podeli dalje

Dolaskom hladnog vremena, nega dece zimi postaje prioritet. Šta je to što možemo uraditi da zaštitimo decu od prehlada, virusa i oštrog vazduha?

 

Bez obzira da li je u pitanju mala beba ili nešto starije dete, pri pojavi sekreta u nosu, možete slobodno ukapati po 2-3 kapi fiziološkog rastvora u nos i aspirirati pumpicom (ne češće od 3-4 puta) ili tresti nos, kako bi se deci očistili disajni putevi i da ne bi pravili probleme. Ovo je naročito nezgodno u bebećem uzrastu kada zapušen nos ili sekret otežavaju podoje. Takođe, redovnim čišćenjem nosa smanjuje se mogućnost upale uha, koja ume da bude nezgodna.

nega-dece-zimi-v

Ako primetite da se deci pojavi zadah iz usta neposredno pred pojavu sekreta i kašlja (ipak je ovo doba godine poznato po virusima i prehladi), nemojte se plašiti – najverovatnije je u pitanju posledica sekreta u nosu tj., namnožavanja patogenih bakterija u nosu. Zato je važno pratiti stanje mališana i na prve znake početi sa ispiranjem i pročišćavanjem nosa.

 

Što se tiče zimske nege, tokom hladnijih dana je potrebno posebno paziti njihovu osetljivu kožu, naročito onu kod dece koja imaju suvu kožu i izražene kapilare. U zimskom periodu, koža se više suši jer se pri niskim temperaturama usporava stvaranje sopstvenog kožnog krema. Koristite zaštitne kreme kad god su deca izložena hladnom vazduhu, vetru, centralnom grejanju, a takođe i kada ste na planinskom suncu. Takođe, pri kupanju možete koristiti uljne kupke koje manje isušuju kožu i tako je dodatno zaštititi. Ako primetite da su im usta suva i ispucala, koristite masnije kreme i to nekoliko puta na dan ili balzame za negu usana koji su za decu.

nega-dece-zimi-v1

Odgovore na ova pitanja dobili smo od doktorke Julke Damnjanović, Pampers pedijatra i doktorke Gorane Isailović, Pampers dermatologa koje učestvuju u programu Pampers druženja na forumu Ringeraja.

Za sve što vas interesuje iz oblasti nege, razvoja i vaspitanja vaših mališana, pridružite nam se svakog meseca, bez čekanja i u direktnom kontaktu sa stručnjacima.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook