Deca

Vakcine i imuni sistem vaše dece

Vakcine i imuni sistem vaše dece
Podeli dalje

U kakvoj vezi su vakcine i imuni sistem vaše dece i da li je baš neophodno da se ona vakcinišu?

 

Kao roditelj, sigurno ste uznemireni ili zabrinuti kada gledate u pedijatrijskoj ordinaciji Vašu bebu dok jeca ili vrišti dok se vakciniše. I tada vam kroz glavu prođe pitanje – da li treba da je ovako izlažem stresu i da li to vredi?

 

Međutim, sve te vakcine omogućiće da vaše dete bude zaštićeno protiv 10 zaraznih bolesti. Mala deca mogu veoma teško oboleti od bolesti protiv kojih ih vakcinišemo, jer su to zarazne, veoma kontagiozne bolesti. Sam raspored vakcinacija je dizajniran da zaštiti malu decu pre nego što bi postojala mogućnost da verovatno budu izložena potencijalno ozbiljnim infektivnim bolestima i naravno da ih zaštiti u trenutku kada su najranjiviji i najpodložniji  ozbiljnim infekcijama.

Vakcinacija počinje na rođenju sa hepatitis B vakcinom jer davanje vakcina rano je najbolji način da se počne odmah zaštita od hepatitisa B infekcije. Deca koja su inficirana na rođenju mogu da razviju ozbiljne komplikacije i bolest jetre (ovo može dovesti do smrti  u starijem životnom dobu). Žena koja ima hepatitis B može da prenese infekciju na njeno novorođenče tokom porođaja, prolaskom kroz porođajni put. Na žalost, mnogi ljudi sa virusom hepatitisa B i ne znaju da ga imaju, jer nemaju simptome, ali to ne znači da oni i dalje mogu da šire virus. Sa početkom vakcinacije po rođenju pruža se zaštita od hepatitis infekcije koje se mogu dogoditi kasnije u detinjstvu ili odraslom dobu.

vakcine-i-imuni-sistem-vaše-dece-v

Iako deca nastavljaju da se vakcinišu, po zakonom definisanom rasporedu svake države,  do svog drugog rođendana, ove vakcine neće preopteretiti imuni sistem. Svakodnevno, imuni sistem vaše zdrave bebe uspešno se bori sa milionima antigena – delovi bakterija koje uzrokuju infekciju i bolest, a imuni sistem podržan vakcinama sposoban je da odgovori na ove svakodnevne izazove. Antigeni koji se nalaze u vakcinama dolaze iz oslabljenih ili ubijenih bakterija tako da ne mogu izazvati bolest, ali zato omogućavaju imunom sistemu vašeg deteta da stvori antitela – imuni odgovor našeg organizma na antigene. Vakcine sadrže samo malu količinu antigena koji vaša beba susreće svaki dan, ali i ta količina dovoljna je da pri susretu sa uzročnikom bolesti organizam odreaguje adekvatnim imunim odgovorom.

Kako su deca starija, oni zahtevaju dodatne doze nekih vakcina za najbolju i najpotpuniju zaštitu (tzv. revakcinacija). Starija deca takođe treba da budu zaštićena od dodatnih bolesti sa kojima se u današnje vreme aktivnog života i putovanja mogu susresti.

Autor: dr Olivera M. Ćirković

vakcine-i-imuni-sistem-vaše-dece-v1

Izvor


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook