Deca

Za bebin zdrav san

Za bebin zdrav san
Podeli dalje

Bebe najviše rastu i napreduju dok spavaju. Uz ovih nekoliko saveta, otkrijte kako im dodatno možete pomoći i napraviti još bolji ugođaj u putovanju ka Zemlji snova.

 

 

 Bebe najviše rastu i napreduju dok spavaju. Uz ovih nekoliko saveta, otkrijte kako im dodatno možete pomoći i napraviti još bolji ugođaj u putovanju ka Zemlji snova.

–    Izbegavajte da ih stavljate da spavaju na stomaku. Iako je ovaj položaj dugo vremena bio preporučljiv, sada je prihvaćeno da bebin položaj spavanja na leđima smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti kod odojčadi. Bebe, pogotovo dok su još male, nemaju snage da se same okrenu ili pomere ako im je otežano disanje dok su na stomaku; kad spavaju na leđima disanje je neometano. Tek nakon navršenih 6 meseci, kad ojačaju i savladaju pokrete, mogu spavati i na stomaku.

–    Izbegavajte pušenje, naročito u sobi u kojoj beba spava. Pasivno pušenje je jako opasno i veoma štetno po zdravlje novorođenčeta, uzrokujući respiratorne probleme koji se noću pogoršavaju. Svakodnevno vetrite prostoriju u kojoj beba spava, a temperatura sobe ne bi trebala da prelazi dvadesetak stepeni, jer veća temperatura povećava i bebinu temperaturu tela, što nije dobro.

–    Idealno je da bebin krevetac bude drven i sa rešetkama čiji je razmak manji od 6cm; to isključuje mogućnost zaglavljivanja glave. Takođe, dušek bi trebao biti istih dimenzija kao krevetac – ne manji, kako bi se izbegao prazan prostor u koji beba lako može upasti. Drveni krevetići smanjuju rizik od respiratornih alergija.

–    Izbegavajte stavljanje jastuka i ćebića u krevetac, naročito dok su bebe male, kako se ne bi umotavale i zaglavljivale u njih. U prvom periodu, idealne su vreće za spavanje – tople su, nema rizika i bebama daju slobodu pokreta.

–    Jedina igračka koja se preporučuje za krevetac jeste karusel  koji se postavlja na ogradu krevetca. Sa muzikom ili bez, interesantan je, umirujuć i zabavan za bebu.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ako imate problem sa bebom koja se otkriva noću, idelno rešenje za vas je: Nova bebi vreća za spavanje sa nogavicama, koja pruža prijatan osećaj nesputanosti.
    Pogledajte na sajtu: [url]bebinsan.com[/url]

Facebook