Trudnoća

Promene na telu nakon trudnoće

Promene na telu nakon trudnoće
Podeli dalje

Nije slučajno što se trudnoća naziva i drugo stanje. Menja nas, kako iznutra tako i od spolja. Promene se dešavaju i nakon što se porodite i, za sve vas koji u njih niste upućene, evo uvida.

Nije slučajno što se trudnoća naziva i drugo stanje. Menja nas, kako iznutra tako i od spolja. Promene se dešavaju i nakon što se porodite i, za sve vas koji u njih niste upućene, evo uvida.
Nakon porođaja, računajte da ćete izgubiti 3-5kg: beba, posteljica, plodova voda. Nakon toga moguć je gubitak dodatnih 1-3kg nagomilane vode u organizmu, ali za vraćanje prvobitne težine od pre trudnoće, biće vam potrebno više vremena, ali i vežbanja.
Dojenje potpomaže gubljenje težine; bebi je neophodno između 500 i 800 kalorija dnevno za pravilan rast i razvoj – i to je upravo ono što vi gubite. To ne znači da ćete izgubiti višak kilograma preko noći, ali što duže dojite bebi će više prijati a i kilogrami će sigurno otići.

Nemojte se iznenaditi i uplašiti od opadanja kose. Ovo je normalna pojava zvana telogen effluvium i pogađa porodilje od jednog do šestog meseca po porođaju. Tokom trudnoće, hormone divljaju i dodatno hrane vlasi, što smanjuje njeno opadanje i učvršćuje dlaku. Nakon porođaja, kosa se vraća u svoje prvobitno stanje i tada dolazi do malo čeđćeg opadanja kose, ali to nije alarmantno. Jedite hranu bogatu proteinima, gvožđem, cinkom, antioksidantima i sve će biti u redu.

Izreka “jedeš za dvoje” nervira sve trudnice i porodilje redom. Fokusirajte se na zdrav i pravilan unos hrane – dosta voća i povrća, hranu bogatu vitaminima, mineralima, gvožđem, hranljivim vlaknima i slično i jedite uobročeno. Beba ionako sve što joj treba dobija od i preko vas; svako eventualno prejedanje, samo će se lepiti i stvarati masne naslage.

Salo na stomaku nakon porođaja, posledica je razdvajanja stomačnih mišića, koji su se istezali zbog rasta materice i češća je pojava kod žena koje su više puta rađale. Za vrašanje ravnog stomaka, nakon oporavka radite kardio vežbe, polutrbušnjaci, pilates….

Strije su čest pratilac trudnica i porodilja i, mada je uvreženo mišljenje da se one nikada ne mogu ukloniti, ipak možete uraditi nešto da biste ih ublažile. Pijte dosta vode kako biste povećale elastičnost kože; izbegavajte slatke i slane grickalice; unosite dovoljno vitamina C – bilo putem sokova, voća i povrća ili u tabletama – vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena; hranite kožu i preparatima za prevenciju i ublažavanje strija.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment