Akcije Food Revolution

Food Revolution Day 2015

Food Revolution Day 2015
Podeli dalje

Četvrtu godinu za redom, dešava se još jedan Food Revolution Day – svetski dan i inicijativa jednog čoveka, odlučnog u borbi protiv prekomerne težine i gojaznosti kod dece.

 

Za one koji, možda, još uvek ne znaju, Food revolution Day je inicijativa čuvenog britanskog kuvara, Jamiea Olivera, kojom želi da podstakne ljude širom sveta na borbu protiv junk fooda i okretanje  zdravom načinu ishrane. Ove godine, obeležava se 15. maja.

food_revolution_day_2015_v

Jamiev način borbe protiv nezdrave ishrane je edukacija dece o hrani na praktičan, zabavan i privlačan način jer, samo tako ćemo deci preneti znanje i veštine koje su im neophodne da vode zdraviji i srećniji život. Pored toga, neophodna je edukacija i podrška čitavih školskih sistema, zbog čega je ovaj kuvar pokrenuo i peticiju kojom želi da podstakne (natera) vlade širom sveta da se uključe i izmene loše navike dece u ishrani.

Akcija Food Revolution Day je već ostvarila svoje prve rezultate. U Velikoj Britaniji, The School Food Plan je u svoj obavezan program uvrstila lekcije kuvanja i edukaciju o hrani; u Meksiku (zahvaljujući Opštem  zakonu o obrazovanju i vaspitanju) sve škole promovišu zdravu hranu kroz obavezno obrazovanje o ishrani; u Brazilu je Školski Zdravstveni Program uvrstio edukaciju o ishrani u osnovni deo obaveznog nastavnog plana i programa.

food_revolution_day_2015_v1

Međutim, ovo je tek početak i pred svima nama je, još uvek, dalek put jer obavezno obrazovanje o zdravom načinu ishrane bi trebalo da se uvrsti u svakoj školi na svetu.

 

Zašto?

 

Samo u Srbiji, gojaznost kod dece porasla je sa 4% na 14%, dok je svako peto dete na svetu prekomerno gojazno! Globalno, više od 42 miliona dece ispod 5 godina je prekomerne težine ili gojazno!

 

Gojaznost utiče na zdravlje tako što ozbiljno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti , dijabetesa i ostalih hroničnih bolesti; utiče na psihu deteta i stvara mnoge druge probleme.

To je razlog da, upravo u školskom uzrastu, otpočne kontinuirana edukacija o štetnosti brze hrane i značaju u stvaranu zdravih navika ishrane, a čemu Jamie Oliver teži sa svojom globalnom akcijom.

I vi možete postati deo Food Revolution Day akcije deljenjem vesti o njoj, potpisivanjem peticije, motivisanjem prijatelja i porodice da započnu zdrave navike u ishrani; kao i informisanjem u vrtiću i školi o tome šta vaša deca jedu i može li im se ishrana promeniti/poboljšati.

Ovu humanu inicijativu, podržali su poznati širom sveta, a možete i vi.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook