Akcije

Nacionalni dan bez duvanskog dima 2013

Nacionalni dan bez duvanskog dima 2013
Podeli dalje

U zemlji u kojoj je vodeći faktor rizika smrtnosti pušenje, poslednji dan januara se godinama obeležava kao nacionalni dan bez duvanskog dima, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Batut.

 

 

Ove godine, slogan kampanje je „Izbacite duvanski dim iz svojih domova“ i tom prilikom biće održan niz manifestacija širom zemlje.

Duvanski dim godišnje odnese više od 5 miliona ljudi i odgovoran je za više od pola miliona obolelih širom sveta, što cigarete čini neprijateljem broj 1 po ljudsko zdravlje. Kako se ovaj poražavajući trend rasta ne zaustavlja, procene svetskih stručnjaka su da će godišnje od direktnih i indirektnih posledica pušenja umirati i 8 miliona ljudi! Pored ove dovoljno alarmantne činjenice, zabrinjava i podatak da u našoj zemlji čak trećina trudnica puši u nekom periodu ili tokom čitave trudnoće, uprkos svim upozorenjima o posledicama koje duvanski dim može imati po plod.

Iako Svetska zdravstvena organizacija, kao i naše Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut i ostale zdravstvene organizacije godinama ukazuju na štetnost i posledice od duvanskog dima, veruje se da čak trećina svih pušača smatra ova upozorenja preuveličanim i ne pridaje im većeg značaja. A istina je da duvanski dim oštećuje pluća i dovodi do:

–    Razvijanja teškog i hroničnog kašlja

–    Opstruktivne bolesti pluća

–    Hroničnog zapaljenja u disajnim putevima – bronhitisa

–    Upale pluća

–    Rak pluća

Pored pluća, i drugi delovi tela su ugroženi pušenjem, pa tako pušači imaju problema sa zakrčenjem krvnih sudova, sa sporijim protokom krvi u mozak, češća je pojava čireva nego kod nepušača; pušači su u većem riziku od dobijanja srčanog i moždanog udara, veći je rizik od dobijanja raka grla i slično.

U Srbiji je od 11.11.2010. u primeni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji ima za cilj:

–    sistemsko uređenje zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu u skladu sa naučnim dokazima,

 –   stvaranje  uslova za zdravu radnu sredinu bez duvanskog dima, i

 –   postizanje pozitivnih efekata po zdravlje stanovništva.

Iako loše prihvaćen u početku, veruje se da će ovaj Zakon doneti pozitivne rezultate i, mada je rano još govoriti o konkretnim učincima, samo onemogućavanje pušenja po kafićima i restoranima, na radnom mestu i u državnim i javnim ustanovama utiče na pušače da manje posežu za cigaretama i daju poruku deci i mladima da ne počinju sa pušenjem, već da se posveti zdravijem načinu života.

Kao uspešan bivši pušač već duže od 5 godina, mogu da savetujem i preporučim svima da učine isto – bacite cigarete i učinite dobro za svoje zdravlje! Već nakon mesec dana, osetićete prve blagodeti ovog čina: manje kašljete, puls vam se vraća u normalu, krvni pritisak se normalizuje, vraća vam se istančanije čulo ukusa i mirisa, jasnije dišete, imate zdraviji apetit i rešavate se štetnih toksina iz organizma. Vremenom, smanjuje vam se rizik i od infarkta, moždanog udara, raka grla i pluća.

Učinite sebi i svom okruženju najveću uslugu i – ako već niste – ostavite pušenje još danas!

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook