Akcije

Svetski dan zastite zivotne sredine

Svetski dan zastite zivotne sredine
Podeli dalje

svetski dan zastite zivotne sredine05. jun ustanovljen je kao Svetski dan zaštite životne sredine još 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i od tada se obeležava u više od 100 zemalja širom sveta. Ove godine, u Beogradu će se dan obeležiti akcijom “Kakve spomenike ostavlja naša civilizacija iza sebe”, na Trgu Nikole Pašića u 11h.

05. jun ustanovljen je kao Svetski dan zaštite životne sredine još 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i od tada se obeležava u više od 100 zemalja širom sveta. Ove godine, u Beogradu će se dan obeležiti akcijom “Kakve spomenike ostavlja naša civilizacija iza sebe”, na Trgu Nikole Pašića u 11h.
 

U saradnji sa USAIDOM, Agencijom za evropske integracije, organizacijama Zelena inicijativa i Sustainable Communities, grad Beograd organizuje veliku ekološku akciju prikupljanja ambalaže i starog papira. Svi koji dođu i donesu 30 plastičnih flaša ili 30 limenki ili 3kg starog papira, dobiće vredne poklone u znaku ekološke kampanje Pazi đubre!. Ova akcija obuhvatiće i:

• ekološki performans uličnih umetnika udruženja „Cirkusfera“ koji će izvesti zajedno sa decom iz predškolske ustanove „Kraljica Marija“ i POD Teatarom
• dodelu nagrada pobenicima na konkursu za foto i video radove o reciklai „Onlajn Reciklarnica“

Podsetimo, Srbija je 2007. godine potpisala Kjoto protokol (usvojen 1997.-me) o smanjenju zagađenja životne sredine. Kjoto protokol ističe poslednjeg dana ove godine, a sve zemlje potpisnice obavezale su se da će sprovoditi aktivnosti na smanjenju emisija zagađujućih materija i očuvanju životne sredine; racionalnije koristiti energiju i smanjiti njenu preveliku potrošnju; razvijati reciklažnu industriju i boriti se protiv štetnih klimatskih promena. U Bonu su nedavno održani međunarodni pregovori u kojima je učestvovala i Srbija, o definisanju novog sporazuma o ovom sve rastućem globalnom problemu.

 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook