Zanimljivosti

Da li Švedska skraćuje radno vreme na 6 sati?

Da li Švedska skraćuje radno vreme na 6 sati?
Podeli dalje

Celo leto slušali smo da Švedska skraćuje radno vreme na 6 sati, bez da to utiče na iznos plate. Da li je baš tako i o čemu se tačno radi, potrudila sam se da saznam na licu mesta.

Kako saznajemo od grupe naših ljudi koji već 20 godina žive u Švedskoj, trenutno se pravi studija na jednom odelenju u okviru staračkog doma na jugozapadu Švedske, u gradu Geteborgu. Cilj ove studije je da se utvrdi kako smanjenje radnog vremena sa 8 na 6 sati utiče na bolovanje kod radnika, kao i na njihovo opšte stanje.

Samo po sebi, istraživanje nije loše, koliko reakcije koje izaziva. Jedna partija na desnoj strani nije zadovoljna projektom jer su ideološki protiv ideje smanjenja broja radnih sati, smatrajući je utopijskom dok, sa druge strane, zaposleni u tom odeljenju staračkog doma ne kriju zadovoljstvo. Kako sami kažu, osećaju da imaju više energije, produktivniji su i stignu više toga obaviti, a odsustva  zbog bolovanja su se smanjila.

da-li-svedska-skracuje-radno-vreme-na-6-sati-v

Slični projekti već su pokušavani u drugim evropskim zemljama, poput Francuske gde je od 2000-te na snazi obavezna radna nedelja u trajanju od 35 sati – samo na papiru, jer zaposleni i dalje u proseku rade po 40 sati.

Švedska studija trajaće do kraja godine, nakon čega će se raditi detaljna analiza koja treba da pokaže da li je čitava ideja zaista utopijska ili pokazuje i konkretne prednosti nad dosadašnjim zastarelim i prevaziđenim radnim poretkom.

Sve ovo potvrđuju i pisanja svetskih medija koje naši, iz njima znanih razloga, ne prenose u celosti, pa smo tako zasuti vestima kako je Švedska zemlja snova jer skraćuje svima radno vreme i kako je u pitanju konačna odluka a ne eksperiment.

Save

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook