Zanimljivosti

Kako uragani dobijaju imena?

Kako uragani dobijaju imena?
Podeli dalje

kako uragani dobijaju imenaKako je čitav svet, a sa njim i Srbija u opštoj pomami oko uragana Sandy koji pogađa Ameriku i njenu istočnu obalu, zapitala sam se (a verujem i mnogi od vas) kako ti uragani dobijaju imena i evo do kakvih sam saznanja došla.

Kako je čitav svet, a sa njim i Srbija u opštoj pomami oko uragana Sandy koji pogađa Ameriku i njenu istočnu obalu, zapitala sam se (a verujem i mnogi od vas) kako ti uragani dobijaju imena i evo do kakvih sam saznanja došla.

U pomoć su mi pritekli Wiki i Yahoo Answers (a ko drugi), gde stoji da je Svetska Meteorloška Organizacija (WMO) napravila sistem imenovanja uragana 50-ih godina prošlog veka koristeći šest lista imena koja su poređana po alfabetu i koriste redom. Ovo je urađeno kako bi se uragani klasifikovali, radi lakšeg objavljivanja i izveštavanja o njima javnosti. Inače, ovo nije nova metoda jer, ovaj način korišćen je stotinama godina. U srednjem veku upotrebljivana su imena onih katoličkih svetaca na čiji dan bi uragan i slične tropske oluje počinjale. Kasnije, tokom II Svetskog rata, američki vojnici i mornarički meteorolozi nazivali su uragane po imenima svojih devojaka i žena; a do pojave WMO sistema, korišćena su standardna radio imena: Able, Baker, Charlie i slično.

Sistem imenovanja uragana počiva na postojanju šest lista imena koje se redom koriste i ponavljaju na svakih šest godina, pa tako lista koja se koristi ove godine, biće ponovo upotrebljena 2018-te. Interesantan podatak je da u sastavljanju liste imena učestvuju predstavnici zemalja koje su pogođene uragnima ili se nalaze na njihovom putu. Imena potom odobrava uraganski komitet Region 4, a koji je deo Svetske Meteorološke Organizacije i kada se sledeći uragan razvije, predstavnik ove organizacije izvlači redosledom ime sa spiska za tu godinu.

Liste za imena uragana sadrže 21 ime jer su izuzeta slova Q, U, X, Y i Z i ako se desi da zemlju pogodi više od 21 uragana, imena se dalje nastavljaju po grčkom alfabetu, kao što je to bio slučaj 2005. godine, kada su se zadesili uragani: Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta.

Lista imena uragana za ovu, 2012. godinu su: Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie, William.

Interesantno je i da se ponavljanje imena može preskočiti – u situacijama kada je uragan naneo velike smrtne posledice, finansijske katastrofe i sveukupne destrukcije – tako se uragan Katrina više nikada neće pojavljivati; a u slučaju dodavanja novih imena, WMO ih izabira na godišnjem sastanku.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook