Zanimljivosti

Steet Art Belgrade – knjiga o beogradskim grafitima

Steet Art Belgrade – knjiga o beogradskim grafitima
Podeli dalje

Street Art Belgrade, knjiga o beogradskim grafitima autora Aleksandra Đorđevića će se od oktobra naći u svim većim knjižarama širom zemlje.

Na promociji u Mikser House održana je promocija nove knjige „Street Art Belgrade“ autora Aleksandra Đorđevića, izdavačke kuće Komshe. Uz predstavljanje knjige, organizovana je i izložba radova uz nastup breakdance grupe Orthodox. Događaju je prisustvovao veliki broj grafiti umetnika i ljubitelja ulične umetnosti.

Kao što znamo, zid je od davnina savršeno mesto za komunikaciju i još se  praistorijski lovac crtežom na zidu pećine hvalio ulovom i ostavljao trag – konturu svoje ruke. Danas tragove ostavljamo pomoću kompjutera i mobilnih telefona na zidovima Facebooka, Twittera i sličnih društvenih mreža, saopštavamo svoje političke stavove, gastronomske preporuke, hvalimo se „ulovom“. Ali, današnjim digitalnim zidovima nedostaje jedna dimenzija – a ta prostorna dimenzija tragovima daje magiju.

street-art-belgrade-knjiga-o-beogradskim-grafitima-v1
Knjiga „Street Art Belgrade“ predstavlja sveobuhvatni pregled beogradske ulične umetnosti, kako stilski tako i unazad kroz vreme. Od aforizama i stencila (šablona) preko kompleksnih grafičkih rešenja, slova i murala, kroz knjigu možete pratiti beogradsku grafiti scenu koja je sve življa. U knjizi se nalaze i citati nekih od najaktivnih i najprisutnijih crtača i uličnih umetnika na beogradskoj sceni: Artez, Junk, Rage, Tkv, Lortek i Nikola (Alone).

street-art-belgrade-knjiga-o-beogradskim-grafitima-v

Na preko 220 strana i sa preko 500 fotografija, koje je autor Aleksandar Đorđević zabeležio u poslednjih šest godina, knjiga pruža sveobuhvatan uvid u jedinstven svet beogradskih grafita.

„Grafiti su svima dostupni ali su zbog izloženosti vremenskim prilikama i emocijama prolazni. Moja želja je bila da kroz knjigu sačuvamo barem deo te ulične magije“ istakao je autor knjige, Aleksandar Đorđević.

Više informacija o projektu Beogradski grafiti na sajtu www.beogradskigrafiti.com.

Save

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook