Ishrana i dijete

7 namirnica sa skrivenim šećerom

7 namirnica sa skrivenim šećerom
Sigurni smo da niste znali za ovih 7 namirnica sa skrivenim šećerom, tako da bacite pogled na tekst kako biste otkrili šta to onemogućava boljitak vašeg zdravlja i (eventualni) gubitak suvišnih kilograma.
Podeli dalje

Lako je sa čokoladom, sladoledima, gaziranim pićima i slično. A znate li da upravo ove namirnice sadrže znatne količine šećera, što direktno podriva vaš eventualni režim ishrane? Za neke od njih ste, možda, i znali, ali nije zgoreg ponoviti i upamtiti: pamet u glavu i povedite više računa o ishrani. Ovo je hrana koju treba staviti pod kontrolu.

7 namirnica sa skrivenim šećerom

1. Voćni jogurt

Samo zato što je obogaćen voćem i voćnim ukusima, voćni jogurt ne čini nužno zdravim. Naprotiv. Procenjuje se da pakovanje voćnog jogurta može sadržati i do 30% šećera!, što nikako ne treba zanemarivati. Ako već volite voćne jogurte, zašto ih ne biste sami pravili, naročito sad kad su pijace pune raznolikog voća?

7 namirnica sa skrivenim šećerom
2. Sosevi, prelivi, tečni začini

Teško da biste očekivali od roštilj-sosa, kečapa ili senfa da su u velikoj meri obogaćeni šećerom, ali tako je. Tako, na primer, baš taj roštilj sos sadrži čak 33% šećera – sigurni smo da to niste znali?

3. Proteinske pločice

Pojedine namirnice ovog tipa sadrže i do 20% šećera, što svakako nije nešto što bi ljudi koji drže do fitnesa i zdravog načina života, žele. I, mada vam treba protein kako biste podmirili svoje potrebe, umesto ovih zašećerenih, probajte sa sirovim bademima, kikirikijem ili semenkama – može vam poslužiti.

4. Suvo voće

Znamo da sveže voće sadrži prirodni šećer, ali kad to voće postane suvo voće, šećer postaje koncentrisan i smanjuje nivo vlakana koji su u organizmu zaduženi za usporavanje varenja. Primerice, 100g suvih jabuka sadrži čak 80g šećera! Sa druge strane, svega 5-6 urmi može sadržati preko 30% šećera – mislite o tome sledeći put kad posegnete za suvim voćem.


5. Žitarice

Da, dobro ste pročitali. Žitarice su pune skrivenih šećera i može vas iznenaditi da pojedine vrste sadrže više šećera nego parče torte! Čak 6 od 10 vrsta žitarica sadrže više od preporučene doze šećera i dobro je informisati se o tome.

6. Konzervirano povrće

Ko bi rekao da pasulj, grašak, boranija, šargarepa i slično konzervirano povrće sadrži skriveni šećer, ali tako je. Samo obratite pažnju na deklaracije sledeći put kad ste u kupovini i primetićete da se na većini, između ostalog, nalazi i šećer. On se u konzerviranom povrću koristi da pojača ukus i produži rok trajanja, ali, svejedno, to ove namirnice ne čini zdravijim.

7. Hleb

Ne, nismo se prevarili. Hleb, naročito beli, sadrži ne male količine šećera u sebi. Crni hleb, pored šećera, može sadržati i kakao (otud tamnija boja) i slične „obogaćivače“ ukusa i boje, te parčetom hleba unosite i do 4g šećera!

Preporučena dnevna doza šećera za žene je 25g, za muškarce 36g, što namirnice sa ove liste čini izuzetno štetnim ako se konzumiraju previše i kako ne treba.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook