Ishrana i dijete

Aloe Vera

Aloe Vera
Podeli dalje

Aloe Vera može se pratiti čak do početka 6000 godine u dalekom Egiptu, poznata pod nazivom „biljka besmrtnosti“. Istorija govori da je Aloe Vera davana kao zagrobni poklon preminulim faraonima. Tradicionalno, korišćena je za lečenje rana i različitih stanja kože, ali i kao laksativ. Danas, Aloe Vera se koristi u najrazličitijim lečenjima, uključujući astmu, gorušicu, dijabetes, epilepsiju, osteoporozu, opekotine, artritis i mnogo toga.

Administracija za hranu i lekove, Aloe Veru je uvrstila u prirodni začin za hranu.

Ova biljka spada u porodicu pustinskih ljiljana, a od preko 200 vrsta koliko je svetu poznato, lekovito ih je samo četiri, najviše upravo Aloe Vera. Prirodno stanište su joj predeli sa suvom i toplom klimom.

aloe_vera_v

U spoljnoj upotrebi, Aloe Vera se koristi kod rana, posekotina, opekotina, ujeda insekata, oteklina i uganuća. Interno, koristi se kod lečenja od žutice, gubitk apetita, u lečenju od gasova, zatvora i slično. Takođe, redovnom oralnom primenom (sok), jača imuni sistem. Osim toga, izuzetno je blagotvorna za kožu tela i glave, te se dosta koristi u kozmetičkoj industriji. Pomaže u lečenju od psorijaze, ublažava zadebljanje kože na laktovima, čisti, hrani i osvežava kožu lica, a kako je bogata vitaminom E, smiruje i razne iritacije i crvenila kože. Ustanovljeno je da sadrži oko 250 hranljivih i lekovitih sastojaka, između kojih i: kompleks vitamina B, preko 20 minerala, folnu kiselinu, 18 aminokiselina, enzime, i drugo.

Mišljenja su oprečna, ali postoje podaci koji govore da Aloe Vera pomaže i kod lečenja tumora, srčanih tegoba, AIDS-a i raka, a sam Kristofer Kolumbo je za ovu čudesnu biljku, jednom izjavio: “Postoje četiri biljke koje su neophodne za čoveka: to su pšenica, grožđe, maslina, i  Aloe. Prva hrani, duga pruža radost srcu, treća obezbeđuje harmoniju, a četvrta čini čoveka zdravim.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook