Ishrana i dijete

Doručak je važan!

Doručak je važan!
Podeli dalje

Doručak je važan, tačnije, najvažniji obrok u danu – a znate li zašto?

 

 

Stara izreka “Doručak je najvažniji obrok u danu” nije slučajno ostala upamćena, niti je neistinita.  Istraživanja su pokazala da doručak pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, koji kontrolišu apetit i energiju i dobra su priprema za fizički i psihički rad u toku dana.

 

Preskakanje doručka može dovesti do umora, manjka koncentracije, kao i do smanjene efikasnosti na poslu ili u školi. Pored toga, preskakanje doručka čini Vas podložnijim čokoladama i ostalim ne tako zdravim grickalicama. Čak i ako držite dijetu, preskakanje doručka Vam neće pomoći, već će samo uticati na usporavajne metabolizma, a time i do većeg zadržavanja masti u organizmu.

 

Redovan doručak pomaže u prevenciji od moždanih i srčanih udara, kao i od iznenadne smrti. Smanjuje rizik od prekomerne gojaznosti, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i dijabetesa.
doručak-je-važan-v
Zdrav doručak u sebi treba da sadrži proteine i vlakna, koji zadržavaju osećaj sitosti sve do ručka. Proteini se nalaze u belom mesu i ribi, jajima, mlečnim proizvodima; dok se vlakna nalaze u voću i povrću i žitaricama. Izbegavajte zaslađene žitarice, beli hleb, razne sirupe i peciva, jer će Vas ostaviti umornim i gladnim jako brzo.

 

Dobar i zdrav doručak daje energiju i snagu mozgu i mišićima, podstičući bolju koncentraciju i terajući umor. Ne preskačući doručak, čuvate svoje zdravlje; mislite o tome.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook