Ishrana i dijete

Aspartam bezbedan za ljudsku upotrebu!

Aspartam bezbedan za ljudsku upotrebu!
Podeli dalje

Aspartam i produkti njegovog razlaganja su bezbedni za ljudsku upotrebu na sadašnjim nivoima izloženosti, zaključila je EFSA u svojoj prvoj potpunoj proceni rizika kod ovog zaslađivača.

U cilju sprovođenja procene rizika, EFSA je sprovela strogu kontrolu svih dostupnih naučnih istraživanja aspartama i proizvoda njegovog razlaganja, uključujući kako studije uticaja na ljude, tako i na životinje. Naučnici stručnjaci EFSA-e su temeljno istražili i ispitali sve dostupne podatke o aspartamu i zaključili da aspartam ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik po potrošače.

Ovo mišljenje predstavlja jednu od najsveobuhvatnijih procena rizika aspartama koja je ikada sprovedena. To je korak napred u jačanju poverenja potrošača u podršku nauke sistemu bezbednosti hrane u EU i sistem propisa u vezi sa aditivima za hranu”, rekla je predsedavajući EFSA Panela za aditive za hranu i hranljive izvore dodate hrani (ANS), doktor Alicja Mortensen.

Međunarodno udruženje proizvođača i korisnika zaslađivača (ISA) pozdravilo je mišljenje Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), koje je objavljeno juče i koje potvrđuje da je aspartam bezbedan.

Posle podrobne procene dokaza iz životinjskih i ljudskih studija, stručnjaci su isključili postojanje mogućeg rizika da aspartam nanosi štetu genima i izaziva rak. Stručnjaci EFSA su takođe zaključili da aspartam ne oštećuje mozak, nervni sistem ili deluje na kognitivne i funkcije ponašanja, kako kod dece, tako i kod odraslih. Kada je u pitanju trudnoća, Panel je primetio da ne postoji rizik po razvoj fetusa zbog izloženosti fenilalaninu iz aspartama po sadašnjem PDU (izuzevši žene koje pate od PKU).

Pošto je razlaganje aspartama u crevima veoma brzo i potpuno, svaki efekat za koji se zna da se desi u telu posle unosa aspartame, mogu da izazovu jedna, dve ili tri komponente: asparaginska kiselina, fenilalanin ili metanol. Naučno mišljenje EFSA procenjuje moguće rizike u vezi sa tri proizvoda razlaganja i zaključuje da na sadašnjim nivoima izloženosti oni ne predstavljaju opasnost po bezbednost (zdravlje)

·      Fenilalanin je aminokiselina koja je gradivni element proteina u mnogim namirnicama. Poznato je da je otrovna ako se unosi u velikim količinama, naročito kod fetusa u razvoju kod žena koje pate od medicinskog stanja fenilketonurije (PKU).

·        Metanol je prisutan ili se može dobiti iz hrane kao što su voće i povrće, a takođe ga i telo proizvodi prirodnim putem. On postaje toksičan kada je izloženost izuzetno velika, kao što je prilikom konzumiranja alkoholnih pića iz kućne proizvodnje. Stručnjaci EFSA su zaključili da metanol dobijen iz aspartama predstavlja mali deo ukupne izloženosti metanolu iz svih drugih izvora.

·        Asparaginska kiselina je aminokiselina koja se nalazi u proteinima. Telo može pretvoriti asparaginsku kiselinu u neurotransmiter glutamat koji kod veoma velikih količina može da izazove oštećenje nervnog sistema. Ipak, stručnjaci EFSA nisu primetili bilo kakav dokaz o neurotoksičnosti vezanoj za aspartam i zaključili su da aspartična kiselina iz aspartama ni na koji način ne ugrožava bezbednost potrošača.

Aspartam je jedan od najtemeljnije ispitivanih sastojaka u snabdevanju hranom i njegovu bezbednost potvrđuje više od 200 studija u periodu od 30 godina.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook