Ishrana i dijete

Hrana koja smanjuje rizik od mozdanog udara

Hrana koja smanjuje rizik od mozdanog udara
Podeli dalje

hrana koja smanjuje rizik od mozdanog udaraUz minimiziranje uobičajenih faktora rizika poput pušenja i stresa, smanjenje šanse za dobijanje moždanog udara moguće je i uz promenu načina ishrane – konkretno, uvrštavanje one hrane koja je bogata magnezijumom.

Uz minimiziranje uobičajenih faktora rizika poput pušenja i stresa, smanjenje šanse za dobijanje moždanog udara moguće je i uz promenu načina ishrane – konkretno, uvrštavanje one hrane koja je bogata magnezijumom.

Istraživači sa švedskog instituta Karolinska utvrdili su da se rizik od dobijanja ishemijskog moždanog udara smanjuje za 9% na svakih dodatnih 100mg magnezijama kod osoba koje ga svakodnevno konzumiraju i za 8% kod ostalih oblika. Mada još uvek nije tačno poznato na koji način magnezijum smanjuje rizik od moždanog udara, istraživači sugerišu da to možda ima veze sa činjenicom da ovaj mineral snižava krvni pritisak.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su 320mg za žene i 420mg za muškarce dnevnog unosa magnezijuma i, mada je najlakše uzimati ga u vidu suplemenata, evo koje namirnice su preporučljive za smanjenje rizika od moždanog udara:

#1. zeleno lisnato povrče poput spanaća, kelja, zelene salate, brokolija

#2. orasi i semenke, koji su odlični izvor magnezijuma i mogu se jesti u izvornom obliku ili kao dodatak jelima i salatama

#3. pasulj – naročito onaj tamni, koji obezbeđuje čak 120mg magnezijuma u jednoj šolji

#4. riba i školjke

#5. žitarice i hleb od celog zrna

Dovoljan unos magnezijuma možemo obezbediti i unosom mineralnih voda, a o čijem je sastavu pisano u ranijem članku o značaju magnezijuma za naš organizam.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment