Ishrana i dijete

Hranom protiv stresa

Hranom protiv stresa
Podeli dalje

U današnje vreme izbeći stres je gotovo nemoguće, ali umesto lekova, izborimo se hranom protiv stresa.
#1. Spanać

Spanać je bogat magnezijumom, za koji se zna da je odličan u suzbijanju stresa i depresije i snižava krvni pritisak – što je dobro u situacijama kada smo iznervirani ili rastreseni. Naučnici širom sveta su utvrdili da je kod osoba koje pate od svakodnevnog stresa i depresije, nivo magnezijuma u organizmu nizak i da im je po primanju ovog minerala postalo bolje. Pored toga, magnezijum otklanja i bolove u glavi, stoga, umesto zelene salate, konzumirajte spanać i pored toga ga uvrstite u svakodnevnu ishranu – bar dva puta u toku nedelje.

#2. Ovsena kaša

Vitamin B i ugljeni hidrati kojih je ovsena kaša puna, stimulišu proizvodnju serotonina – glavnog neurotransmitera koji je zaslužan za slanje umirujućih signala u naš mozak. Dodatna pogodnost ovsene kaše je i to što je naš organizam polako vari, što direktno utiče na to da telo tokom dužeg vremena stabilno dobija serotonin, čineći nas spokojnim i mirnim iliti manje podložnim stresu. Isti efekat postiže se i konzumiranjem čokolade – naročito tamne.

#3. Riba

Masna riba, poput tune ili lososa, u sebi sadrže više omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u smanjenju i suzbijanju anksioznosti. Često i kontinuirano konzumiranje ove ribe značajno utiče na smanjenje hormona stresa, tako da porazmislite na koje sve načine možete uvrstiti ovu ribu u redovni jelovnik. Isto tako, možete koristiti i riblje ulje ili suplemente.

#4. Koštunjavo voće

Lešnici, bademi, pistaći, orasi i ostalo koštunjavo voće, bogato je vitaminima B i E, koji poboljšavaju imuni sistem, umiruju srce, snižavaju pritisak i čine vas odmornim. U onim situacijama za koje znate da će vas poremetiti i povisiti nivo stresa, dobro je da uvek pri ruci imate neke od ovih grickalica, za prvu pomoć.

#5. Mleko

Ne kaže se za džabe “šolja mleka pred spavanje“. Proteini u mleku smanjuju anksioznost, a kalcijum je još jedan mineral koji pomaže u otklanjanju napetosti i da se mišići opuste. Kada primetite da ste uznemireni ili pod stresom, popijte šolju mleka i isključite se na par minuta, dok ne počne da deluje.

#6. Narandže

Sočne i slatke, narandže su bogate vitaminom C koji deluje pozitivno na imuni sistem i smanjuje nivo hormona stresa. U tim situacijama kada smo potrešeni, uzrujani pa i besni, vitamin C iz ovog voća pomaže da nam se snizi visok pritisak ali i povišen nivo kortizola. I pored navedenih koristi, preporučljivo je svakodnevno uzimati bar po jednu narandžu, kako bismo ostali fit i zdravi.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook