Ishrana i dijete

Ishranom protiv PMS-a

Ishranom protiv PMS-a
Podeli dalje

ishrana i pmsOni dani u mesecu najčešće se povezuju sa grčevima i bolovima u stomaku, osetljivim grudima, razdražljivošću, glavoboljom, promenom raspoloženja. Ovi simptomi se mogu ublažiti ishranom, evo kako.

Oni dani u mesecu najčešće se povezuju sa grčevima i bolovima u stomaku, osetljivim grudima, razdražljivošću, glavoboljom, promenom raspoloženja. Ovi simptomi se mogu ublažiti ishranom, evo kako.
Pokazalo se da hrana bogata gvožđem blagotvorno deluje kod žena sa PMS-om i pomaže kod otklanjanja glavobolje i hroničnog umora, a pored toga, pomaže kod anemije koja se može pojaviti, naročito kod žena koje imaju obilne menstruacije. U tu svrhu, dobro je jesti teletinu, jaja, plodove mora, mahunarke, zeleniš, kao i orašasto voće.

Veći unos Vitamina D, pored toga što je dobar za kosti, povezan je i sa ublažavanjem PMS simptoma, pokazala je studija fakulteta Massachusetts iz 2010. godine. Kako Vitamin D ima važnu ulogu u stvaranju kalcijuma u organizmu, a koji je odgovoran za ublažavanje grčeva i bolova u stomaku, osetljivosti, napetosti i slično. Svakodnevni unos kalcijuma umnogome olakšava menstrualne tegobe, a dobićemo ga konzumirajući mleko i mlečne proizvode, sardine, spanać, brokoli, kelj, kupus.

U situacijama kada smo razdražljive i imamo česte promene raspolože nja (kao kod PMS-a), primetna je pojačana želja za slatkišima, a koji su puni ugljenih hidrata. Ovo je iz razloga što je organizmu potreban ‘okidač’ za proizvodnju hormona sreće iliti serotonina, a koji ublažava tegobe PMS-a. Kako biste izbegle negativne posledice unosa previše slatkiša, ugljene hidrate možete pronaći i u voću (jabuke, jagode, banana), povrću (kupus, prokelj, grašak, karfiol, šargarepa), integralnim žitaricama i u slatkom krompiru.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook