Ishrana i dijete

Jedite nar za zdravije srce!

Jedite nar za zdravije srce!
Podeli dalje

Uprkos prvobitnom mišljenju da nar (neznatno) podiže nivo holesterola, jedno nedavno istraživanje je utvrdilo da upravo ova voćka sprečava srčane udare i aterosklerozu!

Ateroskleroza je bolest krvnih sudova koja dovodi do nakupljanja masnih supstanci u unutrašnji zid arterija, što za posledicu ima smanjenje lumena krvnih sudova usled čega se smanjuju dotok krvi i kiseonika do određenog organa i obično napada srednje i velike arterije. Ako se ne leči, ateroskleroza može dovesti do pucanja arterijskih zidova, izliva i stvaranja ugrušaka krvi koji, dalje, začepljuju arteriju.

jedite_nar_za_zdravije_srce_v

Objavljeno u žurnalu Atherosclerosis početkom godine, istraživanje je otkrilo da nar smanjuje nivo oksidativnog stresa, poznatijeg kao stanje narušenog zdravlja organizma, a koji dovodi do kardiovaskularnih poremećaja. Pored toga, ekstrakt nara smanjuje upale i aterosklerozu u predelu koronarnih i sinusnih arterija.

Nar u sebi sadrži antioksidant, supstancu koja snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, smanjuje upalne procese i ubrzava proces uništavanja masnih naslaga sa zidova krvnih sudova. Kako je sezona nara upravo počela, razlog više da uživate u ovoj namirnici, a time i doprinesete očuvanju zdravlja srca i unapređenju sveukupnog zdravlja.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment