Ishrana i dijete

Koristi od crne čokolade

Koristi od crne čokolade
Podeli dalje

Koje su koristi od crne čokolade i kako je konzumirati da ima najviše blagotvornih efekata na naš organizam?

Crna čokolada, osim što zadovoljava potrebe za slatkim, blagotvorno deluje i na naše zdravlje, te je preporučljivo konzumirati je – u umerenim količinama.
Crna čokolada – ali samo ona – ne mlečna ili bela, bogata je antioksidantima koji su odlični borci protiv opasnih slobodnih radikala i drugih destruktivnih molekula. Pored toga, antioksidanti blagotvorno deluju na rad srca i pospešuju njegov rad. Upravo je crna čokolada najveći izvor dva najmoćnija antioksidansa – flavonoida i katehina. Takođe, primećeno je da crna čokolada utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska.Amerikanci su nedavno objavili rezultate studije uticaja crne čokolade na zdravlje u Southern Medical Journalu. Istraživanje je  sprovedeno na 28 ispitanika i cifre govore same za sebe:

– LDL (loši holesterol) pao je za 6%
– HDL (dobar holesterol) porastao je za 9%
– hsCRP (marker upala) smanjenjeOvi rezultati izmereni su nakon što su ispitanici sedam dana uzimali tridesetak grama crne čokolade.

Važno je znati da ove blagodeti možemo imati samo od crne čokolade – one koja ima minimum 70% kakaoa i koja je bez ikakvih drugih dodataka poput lešnika, badema, kikirikija i slično.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook