Ishrana i dijete

Manje hrane za vitalnost sivih vijuga

Manje hrane za vitalnost sivih vijuga
Podeli dalje

mozdane vijugePrema istraživanju Katoličkog Univerziteta Svetog Srca iz Rima, prekomerno unošenje hrane može izazvati prebrzo starenje mozga, dok manje hrane održava moždane vijuge duže mladim i vitalnim.

Prema istraživanju Katoličkog Univerziteta Svetog Srca iz Rima, prekomerno unošenje hrane može izazvati prebrzo starenje mozga, dok manje hrane održava moždane vijuge duže mladim i vitalnim.

Naučnici sa ovog Univerziteta otkrili su da molekul CREB1 aktivira veliki broj gena koji doprinose dugovečnosti moždanih vijuga, kada je podstaknut dijetama iliti ograničenom unosu hrane. Neki od prethodnih eksperimentalnih testova vršenih na miševima, pokazali su da postoji veza između smanjenog unosa kalorija i boljeg rada mozga.  Naime, miševima je bilo dozvoljeno da unose 70% normalnog unosa kalorija, što je uticalo da imaju bolje pamćenje i kognitivne sposobnosti, utvrđeno je da imaju manji stepen agresije i manje šanse za dobijanje Alchajmerove bolesti. Nasuprot tome, preterani unos hrane uticao je na povećanje telesne težine i rizik od dobijanja dijabetesa, ali i smanjenja svih vrsta mentalnih funkcija.
Giovambattista Pani, šef ispitivačkog tima rekao je kako je ovo otkriće važno kako bi se izumeo lek koji bi imao iste efekte na mozak, bez da moramo primenjivati bilo kakve dijete. Samo otkriće da molekul CREB1 stoji iza ovih promena, veliki je korak u razumevanju odnosa između moždane funkcije, težine i načina ishrane. Takođe, ovo istraživanje ide u prilog poznatoj činjenici da CREB1 reguliše značajne funkcije mozga poput pamćenja, učenja i kontrole anksioznosti.
Dalja istraživanja usmeriće se ka razvoju nekih budućih terapija koje će sprečavati degeneraciju i starenje mozga.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook