Ishrana i dijete

Održavanje težine umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Održavanje težine umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Podeli dalje

Novo istraživanje pokazuje da održavanje težine umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i to u velikoj meri!

Istraživači sa Kembridža došli su do fantastičnih otkrića u vezi sa održavanjem idealne telesne težine. Naime, istraživanje u kojem je učestvovalo 33.184 ljudi uzrasta od 30 do 60 godina u periodu od 23 godine, utvrdilo je da održavanje telesne težine duplo smanjuje rizik od oboljevanja dijabetesa tipa 2!

Cilj istraživanja je bio da se utvrdi veza između promene telesne težine u periodu od prvih 10 godina i učestalosti postavljanaj novih dijagnoza dijabetesa tipa 2. Naučnici su otkrili da inicijative za javno zdravlje mogu pomoći, kako onima koji su već oboleli i onima sa visokim rizikom, tako i onima  koji ne spadaju u tu kategoriju.

Kako?

Strategija koja bi promovisala prevenciju gojaznosti u odraslom dobu, ima potencijal da spreči više nego duplo broj potencijalnih obolelih, u odnosu na istru strategiju koja je namenjena osobama koje imaju visok rizik od oboljevanja.

Ovo objašnjavaju podacima koje su dobili iz iscrpnog istraživanja. Nakon 10 godina praćenja ispitanika, 3.3% je obolelo od dijabetesa, 53.9% se ugojilo više od kilograma i imali su rizik od dobijanja dijabetesa uvećan za 52%!

Ovi rezultati su korisni utoliko više jer su pomenute strategije uglavnom usmerene na osobe visokog rizika, a ne prema celoj javnosti. Ovi pokazatelji bi mogli da promene čitav način komunikacije prevencije i time, uz promociju zdravih stilova života, znatno umanje rizik kod sveopšte populacije.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook