Ishrana i dijete

Preskakanje doručka ugrožava zdravlje

Preskakanje doručka ugrožava zdravlje
Podeli dalje

Ako mislite da je preskakanje doručka dobar način da se započne dan i oslabi koje kilo, grdno se varate. Nova istraživanja pokazuju da je ova navika u direktnoj vezi sa povećanim rizikom od dobijanja srčanih bolesti, pa i dijabetesa!

I, ne zavaravajte se, preskakanje doručka je takođe povezano sa – verovali ili ne – gojaznošću! Kako?

Naučnici sa Columbia univerziteta su utvrdili da su vreme i učestalost obroka povezani sa faktorima rizika uključujući bolesti srca, moždani udar, visok krvni pritisak, nivo šećera, gojaznost i smanjenu osetljivost na insulin. Otkrili su i da oni koji redovno jedu doručak imaju manje šanse da dobiju visok holesterol i krvni pritisak, dok oni koji doručak preskaču i, umesto toga, posegnu za grickalicama i kasnijim užinama, imaju veće šanse da razviju gojaznost i da obole od dijabetesa.

Ove rezultate su dobili  istraživanjem i unakrsnim upoređivanjem različitih studija o doručku i njegovom uticaju na zdravlje i još su otkrili da ljudi koji preskaču doručak imaju 27% više šanse da dožive infrakt i 18% više šanse da dobiju moždani udar.

I, mada postoje oprečne tvrdnje o tome da li je doručak najvažniji obrok u danu, svakako je sigurno da njegovo preskakanje mnogo više šteti nego što koristi našem zdravlju. Ključ je u balansiranoj ishrani i redovnim obrocima u ustaljenom ritmu.

 

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook