Ishrana i dijete

Soja i crvena detelina smanjuju rizik od raka dojke

Soja i crvena detelina smanjuju rizik od raka dojke
Podeli dalje

Jedno kanadsko istraživanje došlo je do rezultata da soja i crvena detelina smanjuju rizik od raka dojke.

Naučnici sa univerziteta u Torontu su vršili istraživanje na oko 6500 hiljada žena u menopauzi, od kojih je polovina uzimala suplemente sa izoflavonima – sastojkom koji smanjuje rizik od raka dojke kod žena u menopauzi. Žene koje su svakodnevno pile suplemente sa visokim sadržajem izoflavonima, imale su smanjenje rizika od raka dojke za 28%! Smanjenje rizika je još veće – 43%, kod onih žena koje su ove suplemente uzimale od 1 do 5 godina.

Šta su tačno izoflavoni?

Izoflavoni pripadaju klasi organskih jedinjenja koja se zovu fitoestrogeni – estrogeni biljnog porekla, slabijeg dejstva, ali su vrlo korisni i delotvorni. Izoflavoni utiču na metabolizam polnih hormona putem faktora rasta, sinteze proteina i drugih mehanizama, a imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, osteoporoze, kao i raka dojke. Uloga izoflavona je da se bori protiv infekcija od patogenih gljivica i drugih mikroba.

Soja je namirnica koja je bogata ovim sastojkom, zbog čega je preporučljivo uvesti je u svakodnevnu ishranu. A kako su simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani niskim nivoom estrogena koji igra značajnu ulogu u kontroli temperature tela, izoflavoni soje deluju poput estrogena i na taj način kontrolišu ove simptome. Primećeno je da u zemljama gde je soja tradicionalna namirnica, ima niže učestalosti raka dojke i raka materice, kao i slabije izraženi simptomi prelaznog doba – menopauze.

Pored soje, izoflavoni se mogu naći u crvenoj detelini, koja je prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mesto u širokoj lepezi lekovitih biljaka za lečenje mnogih bolesti.

Ostale namirnice u kojima se nalaze izoflavoni su riba, lucerka, mahunarke poput pasulja, sočiva, graška, boranije, kikirikija, kao i u semenu lana.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook