Zdravlje žene

3 načina da smanjite rizik od raka dojke

3 načina da smanjite rizik od raka dojke
Podeli dalje

Ovo su  3 načina da smanjite rizik od raka dojke koja preporučuje američki Institut za istraživanje raka. Pročitajte i primenite, od nas samih dosta zavisi.

Kao što znate, oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i mesec u kojem pojačano razgovaramo o ovom ozbiljnom oboljenju, dižemo svest i motivišemo žene na samopreglede, redovne kontrole i zdrav način života.

Ovoga puta, donosimo preporuku i procene Instituta za istraživanje raka koji kaže da ovi načini u znatnoj meri umanjuju rizik od dobijanja raka dojke:

1. Održavanje zdrave telesne težine

Jedna od najvažnijih stvari koju možemo uraditi jeste da održavamo zdravu telesnu težino – da ne mršavimo i ne gojimo se preterano i iznenada, naročito u menopauzi. A zašto? Višak masnog tkiva može da proizvode hemikalije koje podstiču hronične upale, povećavaju nivo insulina u krvi i hormone koji podstiču rast ćelija. Na taj način, ne samo da smo u riziku od raka dojke, već i od još 10 različitih tipova kancera.

2. Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost kao takva umanjuje rizik od raka dojke pre i posle menopauze. Čak i najnezahtevnija fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave telesne težine, podstiče bolji rad imunog sistema i održava gastrointestinalni trakt u dobrom stanju. A da ne pominjemo kako vežbanje ispušta zdrave hormone u naše telo, održavajući ga zdravim. Zato, pokušajte da se organizujete i uklopite bar 30 minuta u danu za vid vežbanja koje vam najviše odgovara – bićete zahvalne sebi.

3-nacina-da-smanjite-rizik-od-raka-dojke-v

3. Izbegavajte alkohol

Ako možete, izbacite alkohol iz upotrebe ili ga konzumirajte umereno. Za alkohol je utvrđeno da je kancerogen i da može oštetiti DNK; pored toga, može povećati nivo hormona u telu i podstaći rad estrogena koji, opet, može uticati na pojavu raka. U slučaju da nikako ne možete odustati od omiljenog pića, ograničite se na bukvalno jednu čašu dnevno.

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

  • Već duže vreme predmet raznih diskusija, lekara, naučnika i kozmetičara jeste uticaj kozmetičkih preparata protiv znojenja (dezodoransi – antiperspiranata ) na pojavu tumora i cisti na grudima(tumor dojki kao posledica aluminijumovih soli). Ono što je Neophodno jeste da se, pored toga što je znojenje normalno za kožu, zaustave ne prijatni mirisi. Aloe vera stik uništava bakterije koje se razvijaju u vlažnoj sredini i eliminiše neprijatne mirise, a pri tome održava kožu mekom i negovanom.

Facebook