Zdravlje žene

Rak dojke – znaci upozorenja

Rak dojke – znaci upozorenja
Podeli dalje

Koji su znaci upozorenja za rak dojke i na šta posebno treba obratiti pažnju?

Postoji nekoliko karakterističnih znaka za uzbunu, koji se ne moraju prikazati svima i svakako nisu isti za sve žene. Ipak, ako pri redovnim samopregledima primetite neke od dole navedenih primera, svakako se obratite svom lekaru i tražite detaljnije preglede i kontrole.

Koji su to znaci upozorenja?

rak-dojke-znaci-upozorenja-v

U velikom broju slučajeva, ovi znaci ne znače nužno da imate rak dojke, ali su svakako dovoljno dobar razlog da posetite svog lekara i, čak i ako se otkrije da postoji rizik od oboljevanja, otkriven na vreme i u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva.

Prema podacima koje smo pronašli na sajtu ministarstva zdravlja, rak dojke je najčešći uzrok smrti kod žena u Srbiji i svake godine život izgubi oko 1600 žena. Mnogo je toga što same možemo da učinimo da promenimo statistiku i povedemo više računa o svom zdravlju. Redovni samopregledi, kontrole kod lekara, mamografije nakon 40-te godine, ultrazvučni pregledi i ranije.

Ne čekajte na mesec oktobar da počnete da razmišljate i radite nešto konkretno za svoje zdravlje. Vodite računa o sebi svakog dana u mesecu jer postoji #MilionRazloga zbog kojih ste potrebne same sebi i svima koji vas vole.

Izvor infografika

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook