Zdravlje žene

Ispiranje povećava rizik od raka jajnika?

Ispiranje povećava rizik od raka jajnika?
Podeli dalje

Prema novom istraživanju, ispiranje povećava rizik od raka jajnika. Evo šta nikako ne bi trebalo raditi, kako ne biste bile u riziku.

Priznajemo, na prvo slušanje vesti, bile smo iznenađene, pomalo začuđene i u neverici – vaginalno ispiranje uređajem predviđenim za to povećava rizik od infekcije, upalnih procesa, ektopičnih trudnoća, pa i raka jajnika?

Prema rečima profesora Lamonta, sa Royal koledža akušera i ginekologa, ispiranje vagine pomoću naprave ne pomaže niti donosi išta dobro, štaviše, samo ispira sve što se nalazi unutar vagine – uključujući i zdrave bakterije.

Rak jajnika poznat je i kao „tihi ubica“, jer nema karakterističnih i rano uočljivih simptoma, već ih žene primete tek kad bolest preraste u teži stadijum. U Srbiji svake godine od ove bolesti oboli više od 900 žena, dok oko 450 umre.

Vođenje računa o higijeni intimnih delova je nešto o čemu treba posebno treba voditi računa, ali je jednako važno i biti informisan o tome šta jeste, a šta nije preporučljivo. Sredstva za intimnu negu i ispiranje, očigledno, nisu stvari koje treba praktikovati. Više detalja o rezultatima istraživanja potražite na sajtu američkog instituta za zdravlje.

 


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook