Zdravlje žene

Kako spreciti rak koze?

Kako spreciti rak koze?
Podeli dalje

kako spreciti rak koze?Izlaganje suncu je najveći faktor rizika za sve tipove karcinoma kože, uključujući i  melanome. Naravno to nikako ne znači da se na suncu ne može boraviti, uživati i zabaviti se, a u isto vreme značajno smanjiti rizik od nastanka karcinoma kože. 

 

 

Izlaganje suncu je najveći faktor rizika za sve tipove karcinoma kože, uključujući i  melanome. Naravno to nikako ne znači da se na suncu ne može boraviti, uživati i zabaviti se, a u isto vreme značajno smanjiti rizik od nastanka karcinoma kože. Evo kako to možete učiniti:

–    Uvek tražite hladovinu kada je to neophodno. Ne zaboravite da su sunčevi zraci najjači od 10 do 4 časa popodne (ako Vaša senka izgleda kraća od Vas samih, odmah potražite hladovinu)

–    Nosite zaštitnu odeću (svetlih tonova, laganih, prirodnih materijala) kada u navedenom vremenu morate biti izloženi sunčevim zracima, kao što su majice dugih rukava majica, pantalone, šešire sa širokim obodima, naočare za sunce

–    Ne štedite na kremama za sunčanje velikim zaštitnim faktorom, ukoliko ste na plaži, bazenu, onda i vodootporne. Zaštitni faktor (SPF) neka bude minimum 15, za osobe svetle puti 30 ili više. Navedene kreme pružaju zaštitu od obe vrste zračenja: ultravioletnih A (UVA) i ultraljubičastih B (UVB) zraka. Otprilike svaka dva sata, čak i u oblačnim danima, kao i posle kupanja ili znojenje ponovo se namažite kremom.

–    Budite posebno obazrivi u blizini vode, snega i peska, jer oni reflektuju i intenziviraju štetne zrake sunca, koji mogu povećati šanse za opekotina od sunca

–    Jedite namirnice koje su prirodno bogate vitaminom D ili uzimajte komplekse sa vitaminom D u sebi

–    Izbegavajte solarijume. Ultraljubičasti zraci solarijuma (isto kao i sunca) mogu da izazovu rak kože i  intenziviraju nastanak bora

Proverite svoju kožu samo-pregledom ili posetite lekara. Odaberite dan u godini i neka bude isplaniran kao Vaš dan za  tu priliku (datum kada ćete proveravati kako Vam godine i sunce ne mogu ništa).

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, treba Vam pomoć ili savet pozovite  011 / 39 79 882 i tim BEOMEDA će Vam rado pomoći.

Autor: Dr Olivera M. Ćirković

Izvori:
American Cancer Society. Cancer Facts and Figures 2011.
Robinson, JK. Sun Exposure, Sun Protection and Vitamin D. JAMA 2005; 294: 1541-43.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook