Zdravlje žene

Kandida, gljivica XXI veka

Kandida, gljivica XXI veka
Podeli dalje

Kandida postaje sve veći problem u zdravstvu, ponekad se čini da ni mi sami zdravstveni radnici ne shvatamo ozbiljnost istog, pa su pacijenti prepušteni samomedikaciji.

 

Gljivica iz klase kvasnica je normalan stanovnik našeg organizma, nastanjuje crevni trakt i kod žena vaginalnu sluznicu.

Problemi sa kandidom nastaju kada se naruši prirodni balans između dobrih bakterija i gljivica usled pada imuniteta i/ili upotrebe lekova, najčešće antibiotika. Simptomi variraju i mogu biti vrlo različiti od blagih stomačnih tegoba, preko kožnih promena, čak do nervnih poremećaja.

Suština samolečenja u četiri koraka:

  •     dijeta siromašna ugljenim hidratima i kvasnicama
  •     izbegavanje kiselih jela
  •     dodavanje sode bikarbone
  •     obnavljanje crevne bakterijske flore.

Ovaj način izgladnjivanja gljivice daje dobre rezultate već nakon par nedelja.

Pored izbegavanja slatkih jela i kvasnih testa ne sme se zanemariti ni soda bikarbona koja smanjuje kiselost u crevnom traktu i na taj način usporava razmnožavanje gljivica. Možemo je koristiti za ispiranje usne duplje u slučaju oralne infekcije i jednom dnevno  u dozi od pola kafene kašikice u slučaju crevne kandidijaze kod odraslih osoba.

 Probiotike je najbolje koristiti najmanje tri nedelje.

Kao i svaku bolest i kandidijazu bi bilo najbolje sprečiti, zato nemojmo  zaboraviti na probiotike tokom sledeće antibiotske terapije!

Autor: dipl. pharm. Klara Babenjac


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Probiotici koji se kupuju po apotekama imaju samo 3 vrste bakterija i zbog toga daju slabe pozitivne efekte.Korisni su vitamin C, B kompleks, cink i magnezijum.
    Od velike pomoći su ekstrakt limunovih semenki, beli luk (garlic, allium sativum), kaprilna kiselina i berberin (shaver), koji se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Ne resorbuju se u krv pa ih mogu koristiti i trudnice i dojilje.

Facebook