Zdravlje žene

Koje su koristi od popodnevne dremke

Koje su koristi od popodnevne dremke
Podeli dalje

Iako mislite da vam možda i ne treba, ovo su koristi od popodnevne dremke i evo zašto je treba praktikovati.

 

Dremka u trajanju od 45-60 minuta, osim što vraća snagu i energiju, takođe povećava koncentraciju, naročito pamćenje informacija. Ovo je rezultat nedavnog istraživanja, u kojem su učesnici podvrgnuti interesantnom testu. Naime, učesnicima je dato da memorišu 90 pojedinačnih reči i 120 u parovima, nakon čega je jedna grupa imala mogućnost da drema, dok je druga grupa gledala filmove na DVD-ju.

Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali popodnevne dremke upamtili pet puta više informacija od onih koji su gledali filmove, što nije zanemarljiv podatak!

Sa druge strane, popodnevne dremke ne utiču na poboljšanje „asocijativnog pamćenja“ odnosno sposobnosti da se povrati sećanje povezano sa mestom ili događajem, ali svakako da predah blagotvorno utiče kako na psihu, tako i na čitav organizam.

Ako ništa drugo, popodnevne dremke služe da nam nadoknade nedostatak sna i odmora koji nismo imali tokom noći – bilo da su nas budnima držale poslovne ili privatne obaveze, deca ili partner. Sada samo imate i naučni dokaz (ili opravdanje) sledeći put kada vam neko prigovori što dremate 😉

Izvor: Science Direct


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook