Zdravlje žene

Magnezijum čuvar našeg zdravlja

Magnezijum čuvar našeg zdravlja
Podeli dalje

Magnezijum je odgovoran za više od 300 hemijskih reakcija u našem telu; pomaže u održavanju mišićnih i nervnih funkcija u normali i vrlo je važan za zdrav i normalan rad srca, kao i za održavanje imunog sistema.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevno unosimo 320mg za žene i 420mg za muškarce ovog neophodnog minerala, a evo i zašto.
Magnezijum je četvrti po redu najrasprostranjeniji mineral u našim telima i 2/3 ga se nalazi u kostima i tkivima. Međutim, kako telo ne može da ga proizvede, neophodno je da ga dnevno unosimo u dovoljnoj meri, kako bismo bili i ostali zdravi.
Magnezijum je odgovoran za pravilan rad: kardiovaskularnog, nervnog i digestivnog sistema, mišića, bubrega, jetre, lučenja hormona i pojedinih funkcija mozga. Nedostatak ovog minerala uzrokuje srčane aritmije, glavobolje, zatvor, visok pritisak, depresiju, gojenje, grčeve u nogama, napade i promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, mučninu i povraćanje.
magnezijum-cuvar-vaseg-zdravlja-v
Srećom, u prirodi se nalazi dosta namirnica koje nam mogu obezbediti dovoljnu dnevnu količinu magnezijuma. Naravno, tu su i korisni suplementi poput pilula i šumećih tableta, ali prirodno je prirodno. Magnezijum ćete naći u sledećim namirnicama:
1g suvih, pečenih badema = 80mg
1g suvih, pečenih indijskih oraha = 75mg
½ šolje kuvane soje = 75mg
½ šolje kuvanog spanaća = 75mg
¼ šolje suvog grožđa = 25mg
2 kašike kikiriki butera = 50mg
Pored toga, magnezijum se nalazi i u: orasima, povrću i voću, jajima rakovima i školjkama, integralnom hlebu, krompiru i siru. Magnezijum možemo naći i u mineralnoj vodi:
1l Knjaz Miloša sadrži 60mg
1l Minaqua Classic sadrži 22,98mg
1l Jazaka sadrži 40,1mg
1l Vode Vrnjci sadrži 50,1mg
1l Mivele sadrži 330mg
magnezijum-cuvar-vaseg-zdravlja-v1
Kao tek jedan od mnogih primera naučno dokazanih tvrdnji u čemu je sve dobar i zašto je neophodan, pročitajte top pet koristi od magnezijuma sa sajta News Max.

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook