Zdravlje žene

Radiopterapija korisna kod starijih zena sa pocetnim stadijumom raka dojke

Radiopterapija korisna kod starijih zena sa pocetnim stadijumom raka dojke
Podeli dalje

radioterapija korisna kod starijih zenaMedicinska studija, objavljena u American Cancer Society žurnalu 13. avgusta pokazala je rezultate koji navode da starije žene koje se podvrgnu lumpektomiji i imaju radioterapiju, mogu sprečiti potrebu za kasnijom mastektomijom. Šta ovo znači?

Medicinska studija, objavljena u American Cancer Society žurnalu 13. avgusta pokazala je rezultate koji navode da starije žene koje se podvrgnu lumpektomiji i imaju radioterapiju, mogu sprečiti potrebu za kasnijom mastektomijom. Šta ovo znači?
 
Za žene koje imaju 70 i više godina, koje imaju početan stadijum raka dojke i čija se bolest nije proširila na limfne čvorove i imaju pozitivan receptor estrogena, najčešća terapija je uklanjanje tumora iz dojke bez njenog odstranjivanja i uzimanje tamofiksena – leka koji blokira estrogen. Radioterapija se najčešće ne preporučuje, a u skladu sa nacionalnim smernicama. Međutim, istraživanje Univerziteta u Teksasu i Centra za Rak u Hjustonu, pokazala su da upravo radioterapija obezbeđuje ovim ženama merljivo smanjenje rizika od potrebe za kasnijom mastektomijom.
Istraživanje je obuhvatilo 7403 žena uzrasta od 70 do 79 godina a u periodu od 1992. do 2002., kojima je otkriven početni stadijum raka dojke. Utvrđeno je da je kod žena koje su imale radioterapiju, rizik od potrebe za mastektomijom opao za 3.2 % 10 godina nakon dijagnoze, u poređenju sa ženama koje ovu terapiju nisu imale. Kod žena koje su prošle bez radioterapije, rizik od potrebe za mastektomijom porastao je za 6.3%.
 
 

Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook