Zdravlje žene

Radiopterapija korisna kod starijih zena sa pocetnim stadijumom raka dojke

Radiopterapija korisna kod starijih zena sa pocetnim stadijumom raka dojke

radioterapija korisna kod starijih zenaMedicinska studija, objavljena u American Cancer Society žurnalu 13. avgusta pokazala je rezultate koji navode da starije žene koje se podvrgnu lumpektomiji i imaju radioterapiju, mogu sprečiti potrebu za kasnijom mastektomijom. Šta ovo znači?

Medicinska studija, objavljena u American Cancer Society žurnalu 13. avgusta pokazala je rezultate koji navode da starije žene koje se podvrgnu lumpektomiji i imaju radioterapiju, mogu sprečiti potrebu za kasnijom mastektomijom. Šta ovo znači?
 
Za žene koje imaju 70 i više godina, koje imaju početan stadijum raka dojke i čija se bolest nije proširila na limfne čvorove i imaju pozitivan receptor estrogena, najčešća terapija je uklanjanje tumora iz dojke bez njenog odstranjivanja i uzimanje tamofiksena – leka koji blokira estrogen. Radioterapija se najčešće ne preporučuje, a u skladu sa nacionalnim smernicama. Međutim, istraživanje Univerziteta u Teksasu i Centra za Rak u Hjustonu, pokazala su da upravo radioterapija obezbeđuje ovim ženama merljivo smanjenje rizika od potrebe za kasnijom mastektomijom.
Istraživanje je obuhvatilo 7403 žena uzrasta od 70 do 79 godina a u periodu od 1992. do 2002., kojima je otkriven početni stadijum raka dojke. Utvrđeno je da je kod žena koje su imale radioterapiju, rizik od potrebe za mastektomijom opao za 3.2 % 10 godina nakon dijagnoze, u poređenju sa ženama koje ovu terapiju nisu imale. Kod žena koje su prošle bez radioterapije, rizik od potrebe za mastektomijom porastao je za 6.3%.
 
 
Fb komentari
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook