Zdravlje žene

Prevencija raka kože – šta možemo da uradimo?

Prevencija raka kože – šta možemo da uradimo?
Podeli dalje

Prevencija raka kože treba da je naša svakodnevna obaveza, naročito pred dolazak leta i evo kakve su preporuke lekara.

 

Jeste li znali da je izloženost Suncu najpreventabilniji faktor rizika za sve tipove raka kože, uključujući i melanom i jeste li znali da se možete zabavljati pod Suncem i opet smanjiti rizik od raka kože?

Sve što treba da uradite jeste da upamtite i primenite savete stručnjaka, u ovom slučaju, Američke Akademije za Dermatologiju, ustanove koja postoji od 1938. godine. I evo šta oni preporučuju:

1. Potražite hlad kad god možete, naročito u periodu između 10 i 14 časova, kada su Sunčevi zraci najjači. Ako niste sigurni ili ne znate koje je vreme, postoji jedan trik koji vam može pomoći u tome kad je vreme za sklanjanje od Sunca: ako je senka kraća od vas samih, potražite hlad.

2. Nosite zaštitnu garderobu, kao što su pamučne košulje dugih rukava, pantalone ili duže suknje, šešir sa širokim obodom i naočare za sunce, kad god ste u mogućnosti.

prevencija-raka-kože-v

3. Ne štedite na losionima za zaštitu od Sunca: kreme sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 su neophodne na celoj površini kože, naročito onim delovima koji su direktno izloženi sunčevim zracima. Ponovite nanošenje nakon 2 sata, čak i u oblačnim danima, kao i nakon plivanja i ako se znojite (posle treninga i slično).

4. Povedite više računa kad ste blizu vode, snega ili peska jer oni reflektuju štetne sunčeve zrake i povećavaju rizik od raka kože.

5. Unosite vitamin D dovoljno i bezbedno i to kroz ishranu bogatu ovim vitaminom i/ili korišćenjem odgovarajućih suplemenata. Ne jurite sunčeve zrake, pošto-poto.

6. Izbegavajte solarijume. Ultraljubičasto svetlo od Sunca i iz solarijuma mogu izazvati pre(te)rano boranje i povećati rizik od raka kože. Ako želite da izgledate preplanulo, razmislite o korišćenju krema za samopotamnjivanje, ali uz korišćenje krema za zaštitu od Sunca.

prevencija-raka-kože-v1

Pored navedenih saveta, važno je da redovno radite samopregled kože (uz pomoć ogledala, za nepristupačne delove) i, ako primetite bilo kakve tačke ili promene na koži koje se razlikuju od svega drugog; ako osetite peckanje, svrab ili primetite krvarenje, neizostavno potražite stručnu medicinsku pomoć.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook