Zdravlje žene

Prirodni lekovi protiv depresije

Prirodni lekovi protiv depresije
Podeli dalje

Pored tradicionalnih lekova, postoje i alternativne metode iliti prirodni lekovi protiv depresije i njenih simptoma.

Prema nedavno objavljenim vestima, u Srbiji oko 300.000 ljudi boluje od depresije – što je vrlo alarmantan podatak.
Neki od najčešćih simptoma depresije su: plač bez razloga, tuga, iscrpljenost, razdražljivost, gubitak apetita, nesanica, nemogućnost koncentrisanja.

Depresija je ozbiljna bolest, duševni poremećaj koji se treba i mora lečiti – nije u pitanju tek prolazno neraspoloženje, apatija i anksioznost. U pitanju je bolest koji, ako se ne leči, onemogućava svakodnevni život – kako osobi koja je od nje obolela, tako i svim ukućanima i bliskim ljudima.

Kako uzimanje lekova nije jedini raspoloživi način za lečenje depresije, ponekad se možemo obratiti i prirodi za pomoć. Neretko, lekari znaju da prepišu poseban režim ishrane – naročito u blažim varijantama depresije. U pitanju je hrana bogata vitaminima, mineralima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, poput Vitamina D, magnezijuma, hroma i cinka. Značaj ovog pristupa je u tome da se prekine neravnoteža šećera u krvi, koja dovodi do promene u raspoloženju. Pored dijete, depresija se može lečiti vežbama, tinkturama i akupunkturom.

Pojedini lekari zagovornici su tvrdnje da sat vremena vežbanja tri puta nedeljno ima isti učinak kao da ste na antidepresivima. Vežbanjem oslobađamo endorfin i enkefalin u organizam, a koji ublažavaju bolove i čine da se osećamo bolje. Takođe, redovnim vežbanjem poboljšavamo način na koji izgledamo, povećavamo samopouzdanje i mislimo bolje o sebi. Uključivanjem u bilo koji sport, postajemo i društveno aktivniji, upoznajemo nove ljude i družimo se – što pomaže u borbi protiv depresije. Pored toga, vežbanje nam skreće pažnju sa negativnih misli i koncentriše nas na nešto pozitivno i drugačije, a time i bolje. Izaberite šta vam najbolje odgovara: za neke to može biti aerobik; drugi su skloniji plivanju, borilačkim veštinama; drugi su opet za trčanje, možda moderan ples i slično. Čak i najobičnija šetnja (ne kraća od 30min) može imati blagotvoran efekat i pomoć pri otklanjanju depresije.

Tinkture su tekući preparati, izrađeni od kombinacije alkohola i lekovitih biljaka. Mada pojedini tvrde da nisu delotvoran lek protiv depresije, tinkture mogu pomoći kada su u pitanju promene raspoloženja i razdražljivost. Tinkture ženšena pomažu kod suočavanja sa poteškoćama i preprekama, koje uvek izgledaju veće i teže kod osoba obolelih od depresije. Tinkture od nane pomažu kod razvijanja samopouzdanja i samopoštovanja; tinktura od kantariona pomaže kod smirivanja i otklanjanja nemira i anksioznosti. Ove tinkture možete piti praveći od njih čaj, ili ih sipati u čaj, sok, nakapati na šećer.

Lečenje depresije akupunkturom je česta pojava, naročito u Velikoj Britaniji. Nije neobično da se bolesnici okrenu upravo alternativnim metodama, a za akupunkturu se veruje da može ukloniti simptome depresije, tako što uspostavlja ponovnu ravnotežu između tela i uma. Mesta koja su izložena iglicama uglavnom su uši, grudi, leđa, podlaktice i potkolenice, a prva vidna poboljšanja uočljiva su već nakon četiri do šest tretmana.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook