Zdravlje žene

Slana soba – korist i prednosti

Slana soba – korist i prednosti
Podeli dalje

slana sobaU poslednje vreme, sigurno ste se barem jednom susreli sa pojmom i/ili reklamom slane sobe. Neki od vas su se i zapitali o čemu se radi i šta je sad pa ta slana soba? Odgovaramo na pitanje i približavamo vam malo bliže pojam i sve prednosti ove sobe.

 

 

U poslednje vreme, sigurno ste se barem jednom susreli sa pojmom i/ili reklamom slane sobe. Neki od vas su se i zapitali o čemu se radi i šta je sad pa ta slana soba? Odgovaramo na pitanje i približavamo vam malo bliže pojam i sve prednosti ove sobe.

Spa i wellness centri su sve popularniji, a sa njima i slane sobe. U pitanju je prostorija (ili soba u stanu) obložena prirodnim kamenom soli iz rudnika. U nju je instaliran i poseban sistem klimatizacije, pomoću kojeg se preko uređaja halogeneratora u prostoriju ispuštaju sitne čestice soli dok u njoj boravite, stvarajući na taj način klimu kakva je na morima ili u morskim uvalama i pećinama. Uz sve to, prisutna je i opuštajuća muzika kao i terapija bojama – određene boje osvetljenja prostorije, a sve radi što delotvornijeg i boljeg tretmana. Temperatura prostorije je 20-24 stepeni, a vlažnost vazduha 40-60%.

Prednost boravka u slanim sobama je višestruka. Dokazno je da ove prostorije pogoduju osobama koje pate od oboljenja disajnih puteva poput bronhitisa, astme, upale pluća, alergija, kašlja – hroničnog i pušačkog; a takođe pomaže i kod raznih oblika dermatitisa, akni i psorijaze. Boravak u slanoj sobi blagotvoran je kako za odrasle, tako i za decu; koncentracija soli se određuje prema uzrastu i tipu zdravstvenog problema.

slane sobeZa što bolji učinak, preporučljivo je uraditi 10 do 15 tretmana. Za odrasle jedan tretman traje 40 minuta, dok je za decu upola kraći i traje 20 minuta. Za to vreme, odrasli se opuštaju u prelistavanju magazina ili pukom dremanju, dok je za decu uglavnom predviđen prilagođen kutak prostorije sa igračkama, kako bi se opustila i bila mirna.

Boravak u ovim prostorijama otvara i pročišćava disajne puteve, olakšava protok vazduha kroz disajne puteve i ublažava bolove, opušta nervni sistem i pomaže u otklanjanju stresa i problema sa spavanjem, ali i u svrhu prevencije virusa, prehlada i raznih oboljenja.


Skeptici, naravno, postoje i u ovom slučaju i upitaće da li je boravak u ovim sobama zaista delotvoran kao što se priča.
Iz ličnog iskustva boravka u jednoj ovakvoj prostoriji u salonu St. Angelino, mogu reći da mi je pomogao, konkretno u situaciji sa napadom kašlja; kod deteta je bio problem sa zapušenim gornjim disajnim putevima, koji su se poboljšali nakon četiri tretmana, bez upotrebe bilo kakvih lekova. U svakom slučaju, kao i kod mora, ne može da škodi.


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Konkretno, u St. Angelinu u Beogradu jedan tretman za odrasle iznosi 600din, za decu je 300, dok penzioneri i studenti u vremenu od 8-15h imaju 50% popusta. Slične cene su, čula sam, i u Novom Sadu.

Facebook