Zdravlje žene

Svetski dan srca 2014

Svetski dan srca 2014
Podeli dalje

Kardiovaskularne bolesti su među vodećim smrtnim bolestima u svetu, zbog čega je Svetski dan srca odličan povod da povedete više računa o svom zdravlju.

 

30 % smrti u svetu uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima, a prema podacima za 2013. godinu, vodeći uzrok smrti u Srbiji bile su bolesti srca i krvnih sudova. Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine sa ciljem da informiše javnost i podiže svest o bolesti koja godišnje odnese više od 17.5 miliona života širom sveta.

Svake godine se 29. septembra ovaj dan obeležava sa različitom temom – ove godine je u pitanju „Heart-healthy environments“ – stvaranje zdrave sredine za srce.  Okruženje u kojem živimo, radimo i u kojem se krećemo, mesta koja posećujemo treba da smanjuju rizik od razvijanja bolesti srca, što znači da, pre svega:

– treba da su bez duvanskog dima
– imaju pristup zdravoj hrani i piću

Faktori rizika srčanih bolesti

– pušenje
– nezdrava ishrana
– povišen pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi
– gojaznost
– fizička neaktivnost

Redovne kontrole, ali i vođenje računa o sopstvenom zdravlju i načinu života mogu značajno da umanje rizike od razvijanja srčanih bolesti. Bavljenje sportom, bilo koja fizička aktivnost (računa se i pešačenje do posla umesto vožnja autobusom ili kolima), svakodnevno unošenje voća i povrća, umereno konzumiranje alkohola i izbegavanje pušenja su neki od načina kojim pomažemo svom srcu ali i samom organizmu da ostane dugo zdravo.

svetski_dan_srca_v

Znaci upozorenja
– bol i/ili stezanje u grudima
– otežano disanje, nedostatak daha
– zubobolja, bol u vilici, glavobolja
– mučnina, povraćanje
– gorušica i/ili loše varenje
– bol u levoj ruci i bol u gornjem delu leđa
– opšta slabost i malaksalost


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook