Zdravlje žene

Šta je terapija bojama?

Šta je terapija bojama?
Podeli dalje

Šta je terapija bojama, kad je nastala i kako deluje na naš organizam?

 

 Još daleke 1966.-te godine, poznati engleski naučnik Isak Njutn otkrio je da se, kada čisto belo svetlo prođe kroz prizmu, deli na sve ostale vidljive boje. Njutn je takođe otkrio da se svaka boja sastoji od jedne talasne dužine, koja se ne može dalje razdvajati drugim bojama. Kasnije je otkrio da svetlost može kombinovati kako bi dobio druge boje i slično.

Kasnija istraživanja su ukazala da, iako su percepcije boja donekle subjektivne, ipak postoje pojedini kolor efekti koji imaju univerzalni smisao. Tako je ustanovljeno da  boje u crvenom spektru boja poznate kao tople boje – crvena, narandžasta i žuta, izazivaju emocije od osećanja topline i udobnosti, pa sve do osećaja ljutnje i neprijateljstva. Sa druge strane, boje u plavom spektru boja poznate kao hladne – plava, ljubičasta i zelena, pozivaju na mir i opuštenost ali i na ravnodušnost ili tugu.Pojedine drevne kulture, poput Kineza i Egipćana, praktikovale su hromoterapiju i koristile su boje u svrhu lečenja.

terapija_bojama_v

Iako dosta psihologa danas hromoterapiju posmatra sa rezervom i skepticizmom, ova vrsta terapije je rasprostranjena i vrlo često primenjiva. Terapija bojama je holistički način lečenja sa ciljem da se utiče na naše raspoloženje i emocije, pa čak i na samo zdravlje, na jedan drugačiji način, a sa vrlo pozitivnim efektima. U tom smislu, sledeće boje imaju sledeće svrhe:

crvena se koristi za stimulaciju tela i uma radi bolje cirkulacije;

žuta se koristi za stimulaciju nerava i pročišćavanje tela, poboljšava koncentraciju;

narandžasta se koristi za lečenje pluća i povećanej energije u telu;

plava se koristi za ublažavanje bolesti i smirivanje bola, veruje se da snižava pritisak;

indigo nijanse pozitivno deluju na probleme sa kožom;

zelena smiruje telo i um, odmara mentalno i fizički i pomaže kod anksioznosti, nervoze i depresije;

pink se koristi u dijeto-terapiji potiskujući želju za jelom, opušta mišiće i smiruje tenziju;

ljubičasta obezbeđuje mir i veruje se da je dobra boja za lečenje migrena;

crna je dobra za samopouzdanje, moć i snagu.

Terapija bojama je sveprisutna, znali mi to ili ne; a možemo je praktikovati i kod kuće – bilo uređenjem u skladu sa značenjem boja, bilo sađenjem izvesnog cveća i raznog bilja, kako bi postigli željeni efekat.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook