Zdravlje žene

Zaštita srca u četrdesetim godinama

Zaštita srca u četrdesetim godinama
Podeli dalje

U narednom tekstu, otkrijte na koji način možete zaštititi srce i smanjiti rizike od srčanih oboljenja.

 

U narednom tekstu, otkrijte na koji način možete zaštititi srce i smanjiti rizike od srčanih oboljenja.

 

zdrava i lepa ženaSpavanje na prvom mestu

Usled peri-menopauze, fluktuirajući nivo hormona može uticati na noćni san i pojavu nesanice. Usled toga, spavanje manje od sedam sati dnevno, utiče na povećanje krvnog pritiska, blage  upale i povećanje nivoa kortizola (hormona stresa), što se negativno odražava na krvne suove i samo srce. Nedostatak sna, osim toga, utiče i na pojavu viška kilograma, usled čega se preporučuje uspostavljanje rutine u navikama spavanja. Potrudite se da svakodnevno (čak i vikendom) ustajete i ležete u krevet u približno isto vreme, čineći sve što možete da se pre toga relaksirate – bilo uz kakvu knjigu, film, ili opuštajuću muziku.

Preispitajte faktore rizika

Tokom godina, holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi se mogu promeniti, čak i da ne radite ništa drastično drugačije, u odnosu na ranije. Neka istraživanja pokazuju  da 22 posto žena u četrdesetim godinama dobije povišen krvni pritisak, dok 50 posto njih ima visok holesterol.

trčanjeUključite vežbanje u svoj život

U četrdesetim se mišićna masa brže gubi, što uzrokuje usporavanje metabolizma, jer mišići sagorevaju više kalorija nego masti. Kako biste održali mišiće i zadržali metabolizam da radi kako treba, počnite sa dve 15-minutne sesije nedeljno sa dizanjem tegova i vrlo brzo primetićete rezultate, a i srce će to znati da ceni.   

Odvojite vreme samo za sebe

Između porodičnih i poslovnih izazova, teško je naći vreme za sebe, naročito u četrdesetim. Ipak, neophodno je da izdvojite nešto vremena za sebe, kako za oslobađanje od stresa, tako i radi zaštite od depresije, koja je česta pojava u ovim godinama i ujedno pojačava rizik od srčanih oboljenja. Nekad je dovoljno čak i desetak minuta u toku dana da uradite bilo šta – telefonski razgovor sa prijateljicom ili slanje maila, gledanje smešnog videa na netu – kako biste se oslobodile stresa i pregrupisale.

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook