Posao

Kako možete upropastiti razgovor za posao

Kako možete upropastiti razgovor za posao
Podeli dalje

Pored obilja informacija i saveta o tome kako se najbolje i najadekvatnije pripremiti za razgovor za posao, teba pomenuti i one situacije kojima priliku za potencijalni novi posao možete upropastiti.

 

 

 

Pored obilja informacija i saveta o tome kako se najbolje i najadekvatnije pripremiti za razgovor za posao, teba pomenuti i one situacije kojima priliku za potencijalni novi posao možete upropastiti.

 

razgovor za posaoKašnjenje. Ova navika nije preporučljiva ni u svakodnevnom životu, a kamo li pred razgovor za posao. Potrudite se da uvek stignete bar 15 minuta ranije, kako biste se malo opustili i psihički pripremili za razgovor. Kašnjenje će vas učiniti nervoznom i može biti minus, jer takvo ponašanje od vas predstavlja osobu na koju se ne može računati.
Ne postavljate pitanja. Razgovor za posao je zamišljen kao razmena informacija između potencijalnog poslodavca i kandidata; nedostatak pitanja sa Vaše strane može poslati poruku da i niste nešto zainteresovani za firmu. Savet: raspitajte se o firmi u kojoj ste aplicirali i malo istražite na internetu, kako biste bile informisane i mogle postaviti pitanja iz onih sfera koje Vas zanimaju.
Nepripremljenost. Koliko god puta je potrebno, prođite u svojoj glavi sva moguća pitanja koja bi Vam poslodavac mogao postaviti i imajte spremne odgovore na svako od njih. Ne odgovarajte na pitanje pitanjem, kako ne biste poslali sliku kako niste najadekvatniji radnik za njih i kako im nemate ništa konkretno ponuditi, ako Vas prime.
Neprikladan rečnik. Imajte na umu da svoj svakodnevni žargonski govor ostavite za sobom, kad ulazite u prostoriju u kojoj se razgovor obavlja. Budite profesionalne, kako potencijalni poslodavac ne bi pomislio da biste na radnom mestu mogle biti još gore, po tom pitanju.
Kvaliteti i zasluge. U većini slučajeva, na razgovoru za opsao bude prisutan i psiholog koji je tu, između ostalog, da prepozna ako se preterano hvalite ili čak krenete da izmišljate o svojim sposobnostima, prošlosti, iskustvu ili zaslugama. Budite uvek iskrene i realne, ističite svoje stvarne kvalitete i „ne kitite se tuđim perjem” – to se uvek prepozna. Ako ne na razgovoru, vrlo brzo kroz sam posao.
I za kraj, nemojte zaboraviti da se zahvalite na pozivu na razgovor i odvojenom vremenu – koliko god da ste ih zasenile svojim sposobnostima i samim razgovorom, ova omaška Vas može koštati posla, jer pokazuje nedostatak manira.
 
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook