Posao

Kako napisati prvi CV

Kako napisati prvi CV
Podeli dalje

Kako pravilno napisati prvi CV , iako nemate dana staža i radnog iskustva, a da to izgleda kako treba i ipak vam poveća šansu za zaposlenjem?

Prvo što trebate imati na umu jeste da CV treba da je jasan, konkretan i ne duži od jedne stranice A4 formata. Sama činjenica da nemate prethodnog iskustva nije nešto što a priori odbija, ako je su CV i propratno pismo napisani kako treba.  Kod pisanja prvog CV-ja, pored osnovnih ličnih informacija, evo šta trebate navesti:

•    pozitivne lične karakteristike
•    računarska pismenost
•    kursevi i dodatne obuke od značaja za profesiju i poziciju za koju aplicirate
•    obrazovna dostignuća
•    ostala relevantna dostignuća (takmičenja, nagrade i slično)
•    volonterski rad – ako ga je bilo

Pri pisanju CV-jauvek imajte na umu osobu koja ga čita a kojoj je važna samo i isključivo jedna stvar:

Da li će ovaj kandidat doprineti vrednosti tima i firme?

Shodno tome, navedite one kvalitete i karakteristike kojima možete doprineti boljem radu, kako u timu tako i u samoj kompaniji za koju ste zainteresovani da radite. Kada su u pitanju hobiji i privatna interesovanja, nemojte ih navoditi – osim ako nisu u direktnoj vezi za poziciju za koju aplicirate – primerice, aktivni ste na društvenim mrežama i imate širok broj pratilaca a konkurišete za mesto community assistant; poznajete CMS sisteme a prijavljujete se za posao u web developmentu i slično.

Uz navođenje svega, gore navedenog, dodajte u jednoj-dve rečenice svoje ciljeve: neke najjače i najpoželjnije karakteristike koje bi bile od koristi poslu za koji se prijavljujete.

Nemojte, ali zaista nemojte, nikada pokušati da prikrijete neiskustvo ili slažete da vladate nečim što ne znate jer to se uvek otkrije i može vas koštati posla i kasnije reputacije. Pre pisanja i slanja svoje biografije, dobro proučite firmu koja je postavila oglas, kako biste se upoznali sa onim što ona radi, kao i šta tačno traži od osobe na navedenoj poziciji. Takođe, redovno se informišite iz svih onih interesnih oblasti, kako biste uvek bili u toku i time stavili potencijalnom poslodavcu da radite na sebi i svom poslovnom usavršavanju.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook