Posao

Kako postati Freelancer na Balkanu?

Kako postati Freelancer na Balkanu?
Podeli dalje

Blogomanija, konferencija o aktuelnim temama iz digitalnog sveta, ove godine održava se na Kopaoniku od 28. novembra do 1. decembra.

Vladimir Lelićanin, šef katedre za Web Development na SAE Institutu i jedan od predavača na Blogomaniji smatra da je Blogomanija veoma važna, jer približava svet korisnika i daje mogućnost da razmišljamo vise o sadržaju (content-u), čujemo iskustva drugih, ispratimo trendove i zanimljive projekte u regionu. Osim toga Vlada dodaje da je Blogomanija prilika da malo sklonimo oči od ekrana i dobro se zabavimo.

Na Blogomaniji će biti mnogo predavača iz oblasti Digitalnog marketinga i PR-a, Content-a i Društvenih mreža, a jedano od zanimljivijih i korisnih, biće predavanje profesora Vladimira Lelićanina iz SAE Instituta. Profesor Lelićanin pričaće o Freelensingu na Balkanu, kako postati i opstati.

„Tajna Freelancinga je“, kaže Vlada, „da se shvati i postavi kao jako ozbiljan posao, jednak nekom poslu u kompaniji, često i ozbiljniji, koji zahteva ličnu disciplinu, strategiju, planiranje, organizaciju ,marketing, odnos sa klijentima, upravljanje finansijama i naravno, kvalitet proizvoda.“ On dodaje:

kako_postati_freelancer_na_balkanu_v

„Kada je u pitanju Srbija, i generalno region, mi smo u povlašćenom položaju. Cene našeg rada koje nas zadovoljavaju su obično vrlo konkurentne na svetskom tržistu, a opet nemamo reputaciju kao neke zamlje poput Indije, Kine i sl, koje zaista rade po šokantno niskim cenama, ali i isporučuju proporcionalno dobar (tj. loš) kvalitet. Naši ljudi rade kvalitetno, a povoljno. Ono što sa druge strane treba imati u vidu je da će se i u ovom poslu kompanije često radije odlučiti za freelancere iz gegrafske okoline, nego za nekog preko sveta. Tako da ce često freelanceru iz npr. USA biti lakse da nađe klijente u USA nego nekom iz Srbije. Međutim, ovaj faktor samo malo utiče, i dobrim delom ga potire ovaj drugi faktor – cena vs kvalitet usluge. Moje lično iskustvo je da uz dobar pristup poslu i kvalitet, sasvim je moguce, čak i relativno lako, napraviti uspešnu internacionalnu karijeru.“                 

Osim toga što SAE Studenti polako osvajaju svet radeći veoma zanimljive projekte, oni redovno posećuju konferencije sa svojim profesorima na kojima mogu da nauče i upoznaju mnogo ljudi, pa će ove godine sa Vladom 30 SAE studenata otići na Blogomaniju.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook