Saveti

Da li je prijateljstvo u opasnosti?

Da li je prijateljstvo u opasnosti?
Podeli dalje

Koji znaci ukazuju na to da je prijateljstvo u opasnosti i šta je to zbog čega ono trpi?

 

 

Prijateljstvo nije ni lako ni jednostavno – za uspeh i dugogodišnje druženje potrebni su rad, strpljenje, kompromis i dosta ulaganja – sa obe strane. Slično kao i kod ljubavnih veza – ako se ispreče privatni problemi, stavovi, neraščišćeni računi…; prijateljstvo trpi i može se raspasti. Koji to znaci ukazuju da je prijateljstvo možda u opasnosti?

Sebičnost. Naravno da će uvek biti situacija kada će potrebe vaše prijateljice biti ispred vaših, kada će joj trebati savet, rame za plakanje ili samo neko da je sasluša; međutim, ako se vaše prijateljstvo bazira uvek i samo na jednosmernom davanju sa vaša strane – tu nešto definitivno nije kako treba. Zastanite malo i zamislite se jer, prijateljstvo je dvosmerna ulica – nikako jednosmerna ili ćorsokak.

Ljubomora. Sasvim je prirodno da se u svakome od nas ponekad javi ljubomora ili zavist; bilo da je u pitanju njen upeh na poslu, nova frizura ili auto, uspešna veza ili brak, poslušna deca… Međutim, ako to preraste u svakodnevno osećanje i, još gore, nesvesno (ili svesno) ispoljavanje – onda to postaje ozbiljan problem.  Ako vaša prijateljica (ili vi same) ne može prevazići to nimalo prijatno i zdravo osećanje i jednostavno biti srećna zbog vas i vaših uspeha, možda je vreme za (dužu ili trajnu) pauzu u druženju.

Osuđivanje. Ova osobina, naročito ako dolazi od nekog ko vam je izuzetno blizak, dovodi do manjka samopouzdanja, nagomilavanja negativne energije, poverenja u druge i sebe samu i slično. Prijateljstvo se, između ostalog, bazira i na tome da vaši prijatelji (kao i vi) ako već ne prihvataju – a ono poštuju vaše odluke, stavove, mišljenja i/ili potrebe – bez da nameću svoje kao jedine ispravne. Pravi prijatelji shataju da je svako individua za sebe i da vas ono što vama odgovara a njima ne, ne sprečava da imate iskreno i zdravo prijateljstvo.

prijateljstvo-u-opasnosti-v

Negativnost. Svi imamo periode uspona i padova, kada nam ruka prijatelja naročito znači. Ipak, ako su ti padovi i svi jadi koji sa njim idu jedino što vas povezuje sa prijateljicom, to je svakako osnova za jedno nezdravo i pogubno prijateljstvo. Prijatelji treba da su tu da nas svojim pozitivizmom „izvlače iz bedaka“ – ne da nas dodatno u isti guraju. Isto tako, ako vas prijatelj zove i traži samo i jedino kada je mizeran i jadan, svoju negativnost preneće i na vas, čineći vas loše raspoloženom i, posle nekog vremena i samom negativnom.

U slučaju da se prepoznate u nekom od navedenih primera i situacija, najbolje je da prijateljima porazgovarati i pokušati sa izglađivanjem stvari i uklanjanjem svega što vas u prijateljstvu ometa i škodi. Takvo ponašanje može samo dodatno obnoviti i učvrstiti prijateljstvo; ako ne…pauza svakako ne može da škodi.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook