Saveti

Jutarnji rituali za bolji dan

Jutarnji rituali za bolji dan
Podeli dalje

Koji su to jutarnji rituali koje možemo praktikovati i tako osigurati da ćemo imati dobar dan pred nama?

 

Bez obzira na sve neizvesnosti i nepredviđene situacije koje nam donosi svaki novi dan, postoje neke stvari i rituali koje možemo da praktikujemo kako bismo povećali šanse da ne budemo nervozni, pod stresom, ljuti ili iznervirani. Najčešće su u pitanju neke male stvari i izmene koje nas ne remete mnogo, a mogu da pomognu.

Ako znamo da jutarnje raspoloženje u znatnoj meri utiče na raspoloženje tokom čitavog dana, šta je to što možemo uraditi da jutro dočekamo vedri i raspoloženi? Za neke je to slušanje omiljene muzike dok se spremaju, neki pak mogu da ustanu ranije i uživaju u miru i tišini uz jutarnju kafu, ili bilo šta drugo što vas čini srećnima. Pronađite u sebi i oko sebe ono što vas uveseljava i automatski povećavate šanse da vas dobro raspoloženje prati tokom čitavog dana.

jutarnji-rituai-za-bolji-dan-v

Ne preskačite doručak! O važnosti tog prvog dnevnog obroka smo pisali ranije, a nije zgoreg ni ponoviti: otklanja umor, povećava koncentraciju i energju i doprinosi boljem raspoloženju. A što se tiče dece, istraživanja su pokazala da klinci koji ne preskaču doručak imaju bolje rezultate u školi! 🙂

Isplanirajte dan. Da, znamo da ne postoji dan u kojem se ne desi nešto neočekivano, međutim, ako stavite na papir planove i želje koje imate za taj dan, bićete fokusirani na njihovo ostvarivanje pa vas eventualne nepredviđene situacije neće toliko pogoditi niti oneraspoložiti. Sa druge strane, možete se, poput antičkih filozofa,  upitati šta je najgore što vam se tog dana može desiti (iako do toga verovatno neće doći) i pripremajući se na najgore tamo negde u podsvesti, možete se prepustiti svim onim lepim trenucima koji vas čekaju do kraja dana. Možda zvuči depresivno, ali deluje, pokušajte.

Pozovite/ispričajte se sa dragom osobom. Bilo da imate porodicu ili živite sami, započnite dan pričajući sa nekim ko vam je drag, pa bio to partner, roditelj, dete ili prijatelj preko telefona. Davanje i primanje pozitivnih vibracija umnogome utiče na to kakvog ćemo biti raspoloženja tokom dana, iskoristite to.

jutarnji-rituai-za-bolji-dan-v1

Ne jurite za daljinskim upravljačem ili mobilnim telefonom. Ne morate baš dan da započinjete listanjem jutarnjih vesti ili tračeva od prethodne noći; znate i sami da se (bar u Srbiji) ništa nešto spektakularno dobro ne dešava i da su offline i online mediji prepuni političke zatrovanosti i malicioznih komentara; znajući to, bolje se okrenite sebi i svom jutarnjem miru i spremajte se natenane, nego da se trujete negativnim informacijama od ranog jutra.

 

Eto, nimalo teško, zar ne? Kakvi su vaši jutarnji rituali?

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook