Saveti

Koliko su nam ciste kancelarije?

Koliko su nam ciste kancelarije?
Podeli dalje

koliko su nam ciste kancelarijeKoliko često čistite svoj radni sto i kakvo je održavanje kancelarija u vašoj firmi? Imate li poverenja u osobe koje su zadužene za higijenu ili i sami preuzimate stvari u svoje ruke i čistite češće – posle ovog teksta sigurno hoćete.

Koliko često čistite svoj radni sto i kakvo je održavanje kancelarija u vašoj firmi? Imate li poverenja u osobe koje su zadužene za higijenu ili i sami preuzimate stvari u svoje ruke i čistite češće – posle ovog teksta sigurno hoćete.

Jedna britanska firma za održavanje poslovnih prostorija MASTER Cleaners Ltd, uradila je istraživanje na tu temu i evo do kakvih su rezultata došli:

kancelarija–    Tastatura računara sadrži 70% više bakterija od daske za wc šolju

–    Radni sto je više od 400 puta prljaviji od wc šolje

–    Površina stola na koju stavljamo ruke ima u proseku više od 10.000 bakterija

–    Kancelarijski telefoni imaju na sebi više od 5000 bacila po kvadratnom centimetru

–    Više od četvrtine dugmića na balonima za vodu ozbiljan su prenosnik virusa i bolesti

–    Virusi prehlade i gripa prežive i do 18 sati na čvrstim površinama, a bakterije se uvećavaju i do 30% dnevno na površinama koje se ne čiste svakodnevno

I, šta nam ovi podaci govore a šta savetuju?

Nikad dosta predostrožnosti; imajte u fioci asepsol i vatu i redovno održavajte higijenu svoje radne površine, uključujući računar i telefon. Izbegavajte da koristite tuđe računare, da zovete sa drugih telefona (kad možete), nemojte jesti za radnim stolom – ako već morate, ne spuštajte hranu direktno na radnu površinu, izbegavajte nepotrebno rukovanje rukama i ne dolazite na posao ako ste bolesni (ako možete priuštiti taj luksuz). I, redovno perite ruke.

Bez namere da uvredite bilo koga, najsigurniji ste kada sami očistite i pospremite svoju radnu površinu i to sigurno nije za zamerku. Pored gore navedenog, imajte uvek pri ruci antibakterijske vlažne maramice ili gel za suvo pranje ruku i ne libite se da ih koristite – bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook